Ντιμιτρόφ: Η χώρα μου ωρίμασε, δεν χρειαζόμαστε ρίζες 2.000 ετών

«Η χώρα μου "ωρίμασε" και δεν χρειάζεται πλέον ρίζες 2.000 ετών για να νιώσει αυτοπεποίθηση» τόνισε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ από τη Σόφια κατά τη διήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («Gymnich») στη Σόφια.

«Είναι καλύτερο να συνεργαζόμαστε και να ανταγωνιζόμαστε για πράγματα που έχουν σημασία σήμερα, από το να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος είχε περισσότερες λαμπρές νίκες και ήττες στην πλούσια ιστορία μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σύμφωνα με τον ιστότοπο Euractiv. O κ. Ντιμιτρόφ είχε και συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά στο περιθώριο της συνόδου. 

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών για συμφιλίωση με την Αθήνα, η ΠΓΔΜ μετονόμασε την περασμένη εβδομάδα το αεροδρόμιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου των Σκοπίων, που γίνεται Διεθνής Αερολιμένας Σκοπίων» σχολιάζει ο ιστότοπος.

Η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να διευθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο η διαφορά της Αθήνας και των Σκοπίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, δήλωσε από πλευράς του στη σύνοδο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν δυναμική, αλλά προϋπόθεση είναι η αλλαγή των αλυτρωτικών αναφορών στο σύνταγμα.

Ξεκαθάρισε επίσης, μετά τον Νίκο Κοτζιά, ότι ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία είναι δεδομένος σε ενδεχόμενη συμφωνίας. «Είναι λανθασμένη η άποψη της απάλειψης του όρου ’’Μακεδονία’’, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αδιάλλακτη στάση από τους εταίρους μας, θα ήταν δύσκολο να εξηγηθεί στους εταίρους μας» διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ακούμε το μήνυμα της συγκέντρωσης (για τη Μακεδονία), διαφωνούμε κάθετα» ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η συμφωνία με τα Σκόπια θα περάσει από τη Βουλή... Θα την ψηφίσει η πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του θα έχει την πλειοψηφία αν για παράδειγμα απέχουν οι ΑΝΕΛ. Επιπλέον υπάρχουν βουλευτές άλλων κομμάτων που θα ήθελαν να ψηφίσουν μια συμφωνία όπως αυτή που θα φέρουμε» σχολίασε από την πλευρά του την Πέμπτη ο Νίκος Κοτζιάς.

Ας σημειωθεί ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ  στις 21 Φεβρουαρίου, με τη διπλωματική κινητικότητα να συνεχίζεται.

Πηγή: skai.gr - Σ.Κ