Αγνοεί την Άγκυρα η ExxonMobil του Τίλερσον: Ερευνητικά πλοία στην Κύπρο

Αγνοεί τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil. Η ExxonMobil, στην οποία ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Ρεξ Τίλερσον πριν αναλάβει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξία με την Qatar Petroleum.

Η ExxonMobil όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιβεβαιώσει ότι τέλος του μήνα, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, ώστε να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Το γεγονός επιβεβαιώνουν και σχετικές αναφορές του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι οι εταίροι της Κύπρου, στο γεωτρητικό της πρόγραμμα, έχουν επικοινωνήσει και έχουν επιβεβαιώσει την στήριξη και τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με το ερευνητικό και γεωτρητικό πρόγραμμα, μετά τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Ας σημειωθεί ότι η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα διήρκεσε τρεις ώρες, και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, κάτι όχι συνηθισμένο στη διπλωματική πρακτική. 

Η ΕΝΙ θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια


Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που έχει στην διάθεσή της είναι η ιταλική ΕΝΙ, αναφορικά με το γεωτρύπανο Saipem 12000 το οποίο παραμένει σε αδράνεια εδώ και μια εβδομάδα στο οικόπεδο 2 της Κυπριακής ΑΟΖ.Η εταιρεία φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι το γεωτρύπανο θα παραμείνει στη θέση που βρίσκεται σήμερα για μια εβδομάδα ακόμα, αναμένοντας το πέρας των στρατιωτικών ασκήσεων των Τούρκων σε περιοχή του οικοπεδου 3.

Η κίνηση της εταιρείας, να ξεκαθαρίσει έστω και με χρονικό προσδιορισμό το θέμα φυγής ή όχι του γεωτρύπανου, ερμηνεύεται ως ένδειξη ισχυρής θέλησης της εταιρείας να δώσει προς τα έξω το μήνυμα ότι η περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ την ενδιαφέρει

Η Λευκωσία έκανε λόγο για εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση ανανέωσης της Τουρκικής NAVTEX στις 22 Φεβρουαρίου.

«Η Τουρκία είναι νευρική»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε την Τουρκία νευρική, διότι «δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».

«Δεν θα παρασυρθούμε»

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί στον ανταγωνιστικό παροξυσμό, που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Τουρκία» τόνισε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Σε χαιρετισμό του, την Πέμπτη το βράδυ, στην τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι προκλήσεις, είπε, «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με δηλώσεις, ούτε με παλικαρισμούς», προσθέτοντας ότι η Λευκωσία προβαίνει στα αναγκαία διαβήματα προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Προαπαιτούμενο ο τερματισμός των προκλήσεων»

Ο τερματισμός των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος εξάλλου στο διπλωματικό παρασκήνιο που εξελίσσεται από το περασμένο Σάββατο για την υπέρβαση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι σε αυτό πρωταγωνιστούν κράτη – μέλη της ΕΕ.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Υποφάντης - ΑΜΠΕ