Συνομιλία Τσίπρα - Γιλντιρίμ εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης για τα Ίμια

Σκηνικό μεγάλης έντασης επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μία ημέρα μετά μετά τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά των Ιμίων, αλλά και υπό τη σκιά της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι οι δύο βραχονησίδες ανήκουν στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, στον οποίο διαμήνυσε ότι επεισόδια σαν τον εμβολισμό «υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Τόνισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες, προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα και στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Γιλντιρίμ επισήμανε στον κ. Τσίπρα ότι ο εμβολισμός δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας από την τουρκική πλευρά, ωστόσο, διαρροή από το περιβάλλον Γιλντιρίμ στο πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για μείωση της έντασης.

Αιχμηρές ανταλλαγές ανάμεσα στα ΥΠΕΞ και τουρκική NAVTEX

Το σκηνικό έντασης φαίνεται και στις «βολές» που έχουν ανταλλάξει τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ η οποία χαρακτηρίζει τα Ίμια μέρος της τουρκικής επικράτειας.

Η τουρκική διπλωματία μάλιστα διέψευσε ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ κατέθεσε νωρίτερα διάβημα διαμαρτυρίας για τον εμβολισμό, ισχυριζόμενη αντίθετα ότι ήταν ο γενικός γραμματέας του τουρκικού υπουργείου που επικοινώνησε πρώτος με τον έλληνα ομόλογό του προκειμένου να παραπονεθεί για τις «εχθρικές» κινήσεις των ελληνικών σκαφών στα Ίμια.

«Δεν θα ανεχτούμε» τις ενέργειες των ελληνικών δυνάμεων σε θάλασσα και αέρα, προσθέτει η Άγκυρα.

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», ανταπάντησε αιχμηρά η ελληνική διπλωματία.

Σε μία ακόμα ένδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας, η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε οδηγία πως ναυτιλόμενους με την οποία δεσμεύει από την Πέμπτη έως την Κυριακή την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο για τη διεξαγωγή ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.

Αυτές οι εξελίξεις ήλθαν λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ελλάδα να μην προβεί σε «καιροσκοπικές» ενέργειες στο Αιγαίο, μολονότι στη συνέχεια χαμήλωσε τους τόνους.

Κάλεσμα ΗΠΑ για ηρεμία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους κάλεσαν Ελλάδα και Τουρκία να αποκλιμακώσουν τη μεταξύ τους ένταση στο Αιγαίο.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα έχουν προ πολλού δημιουργήσει διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας για την επίλυση των διαφορών τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσέθεσε ότι, επί της αρχής, η Ουάσιγκτον στηρίζει τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των χωρών στην περιοχή.

Το νέο σκηνικό έντασης έρχεται ενώ πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εμποδίζουν επί τέσσερις ημέρες πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI να διενεργήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Αθήνα έχει υποστηρίξει τα δικαιώματα της Λευκωσίας, κατηγορώντας την Άγκυρα για παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και για συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ τέθηκε επίσης στη συνομιλία Τσίπρα - Γιλντιρίμ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης