Ερντογάν προς Αθήνα & Λευκωσία: Κάνουν μαγκιές μέχρι να δουν το στρατό μας

Προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολούθησαν την ένταση στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το σοβαρό επεισόδιο λίγο πριν τα μεσάνυχτα στα Ίμια όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού σώματος.  «Για εμάς ό,τι είναι το Αφρίν είναι και τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και στην Κύπρο» διεμήνυσε.

«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις καιροσκοπικές κινήσεις έρευνας αερίου ανοιχτά της Κύπρου με τις και τις κινήσεις στις βραχονησίδες... Kάποιοι βλέπουν τις εξελίξεις στα νότια σύνορά μας και κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς στην Κύπρο και το Αιγαίο» προειδοποίησε την Τρίτη μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του (AKP - Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης). 

«Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, το στρατό και τον στόλο μας. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες με συμφωνίες που δεν ισχύουν και με αποστολή πλωτών γεωτρύπανων» απείλησε μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπερεκτιμούν δήλωσε δε, τις δυνατότητες τους, στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Συμβουλεύουμε, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κυπριακά κοιτάσματα να μην υπερβαίνουν τα όρια, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η Τουρκία δεν συμβάλλει στο ξεπέρασμα των αναταράξεων στην περιοχή, δήλωσε από πλευράς του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό. 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε από πλευράς του ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την τουρκική επιθετική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε ανάρτηση στο twitter, ο κ. Τουσκ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τις απειλές του Eρντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ξεπέρασε κάθε όριο.

«Είτε του αρέσει, είτε όχι οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο είναι σε ισχύ», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ καλώντας την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα να του υποδείξει τα όρια της καλής γειτονίας. 

«Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Όχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα ελληνοτουρκικά» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Πάνω από το Αιγαίο βρέθηκε στο μεταξύ την Παρασκευή ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, στέλνοντας προκλητικό μήνυμα στην Αθήνα. 

«Έχουμε την ισχύ για να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στο Άφριν και ταυτοχρόνως στο Αιγαίο» διεμήνυσε ο Ακάρ, ο οποίος επέβαινε σε αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου. 

Πηγή: skai.gr