Κλείσιμο

Δυνατότητα ανανέωσης αδειών διαμονής έως 30/6/2018

Δείτε την τροπολογία εδώ

Τη δυνατότητα ανανέωσης των αδειών διαμονής τους σε πολίτες τρίτων χωρών έως τις 30 Ιουνίου 2018, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η ρύθμιση αφορά άδειες διαμονής που:

- έληξαν από 18 Δεκεμβρίου 2017 έως και 17 Ιανουαρίου 2018

- ή λήγουν από 18 Ιανουαρίου 2018 έως και 28 Φεβρουαρίου 2018

και ήταν βάσει νόμου δυνατή η ανανέωσή τους.

Με την τροπολογία ορίζεται ότι:

Για το διάστημα που μεσολαβεί από την ημερομηνία λήξης τους μέχρι την ημερομηνία υποβολής αίτησης για την ανανέωσή τους, οι εν λόγω άδειες θεωρούνται αυτοδικαίως παραταθείσες και συνεπώς οι κάτοχοί τους θεωρούνται νομίμως διαμένοντες αποκλειστικά στην ελληνική επικράτεια και διατηρούν τα δικαιώματα που τους έδινε η άδεια, αφού η λήξασα άδεια παραμένει εν ισχύ (σ.σ αυτοδικαίως παραταθείσα).

Σημειώνεται, ότι η ισχύς των αδειών διαμονής που θα εκδοθούν, αρχίζει την επομένη από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η εν λόγω ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, καθώς λόγω της από 15ετίας υποστελέχωσης των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης σε συνδυασμό με την αύξηση των αρμοδιοτήτων των συγκεκριμένων υπηρεσιών μέσω και της έναρξης έκδοσης των αδειών διαμονής με τη μορφή του αυτοτελούς εγγράφου αλλά και της αύξησης του αριθμού των υποβαλλόμενων αιτήσεων, διαπιστώθηκε αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών τρίτων χωρών εντός των νόμιμων προθεσμιών, η οποία διογκώθηκε από την ταυτόχρονη διακοπή λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος λόγω τεχνικού προβλήματος.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά