Από τις αστικές συγκοινωνίες ξεκινά η αξιολόγηση των ΔΕΚΟ

Από τις εταιρείες των αστικών συγκοινωνιών, δηλαδή τον ΟΑΣΑ, την ΟΣΥ και την ΣΤΑΣΥ, αλλά και από τα ΕΛΤΑ θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των ΔΕΚΟ που έχουν ενταχθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).

Έως τον Απρίλιο όλες οι ΔΕΚΟ που μεταφέρθηκαν στο λεγόμενο υπερταμείο, άσχετα αν πρόκειται για εισηγμένες επιχειρήσεις ή όχι, θα πρέπει να έχουν συντάξει νέα επιχειρηματικά σχέδια ή να αναθεωρήσουν τα υφιστάμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αξιολόγησης των δημόσιων επιχειρήσεων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο στόχος αυτός να είναι φιλόδοξος δεδομένου πως στην ΕΕΣΥΠ δεν έχουν αποφασίσει ακόμα πως θα αξιολογηθούν τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΚΟ.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης τότε οι νέες διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα υποβάλλουν στην ΕΕΣΥΠ εξάμηνες και ετήσιες αναφορές προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου να έχει σαφή εικόνα για τα πεπραγμένα τους. Οι ετήσιες αναφορές μάλιστα θα είναι πλήρως ελεγμένες από εξωτερικούς ελεγκτές.

Σε ό,τι αφορά τις εισηγμένες εταιρείες που έχουν ενταχθεί στην ΕΕΣΥΠ, όπως τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τα νέα επιχειρηματικά σχέδια θα παρουσιαστούν εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σε γενική συνέλευση των μετόχων, προκειμένου να επιτευχθεί ίση μεταχείριση όλων των μετόχων, ενώ θα πρέπει να ενημερωθούν και οι αρχές του χρηματιστηρίου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, να χρειαστεί αλλαγή εσωτερικού κανονισμού σε ορισμένες ΔΕΚΟ, όπως στις αστικές συγκοινωνίες για παράδειγμα. Κι αυτό διότι οι δημόσιες επιχειρήσεις διέπονται από το νόμο για τις Ανώνυμες Εταιρείες, ωστόσο έχουν σε ισχύ εσωτερικό κανονισμό που είναι διαφορετικός από εκείνον της ΕΕΣΥΠ.

Αλλαγές αναμένονται και στην ΕΤΑΔ, που είναι μία από τις τρεις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ. Η ΕΤΑΔ αν και διαθέτει χαρτοφυλάκιο με 72.000 ακίνητα, μόλις το 1% από αυτά θεωρείται ώριμο προς αξιοποίηση.

Πηγές με γνώση της κατάστασης στην ΕΤΑΔ, τόνιζαν στον ΣΚΑΪ πως περίπου τα 2/3 των ακινήτων που έχει υπό την εποπτεία της η ΕΤΑΔ, είτε δεν έχουν ξεκάθαρους τίτλους είτε είναι διεκδικούμενα, ενώ μόλις το 1/3 έχει ξεκάθαρους τίτλους.

Κατά τις ίδιες πηγές, ένας από τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕΣΥΠ για την ΕΤΑΔ, προβλέπει πως εντός του Α εξαμήνου του 2018 θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε περίπου 1.500 ακίνητα προκειμένου να ξεκινήσει η αξιοποίησή τους.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία ελέγχου όλων των συμβάσεων και των μισθώσεων των ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ για να διαπιστωθεί εάν αξιοποιούνται με τον βέλτιστο τρόπο.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, με τη σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και θεσμών, έχει ανατεθεί σε εταιρεία συμβούλων η καταγραφή περισσότερων από 100.000 ακινήτων που ανήκουν σε υπουργεία. Όσα από αυτά παρουσιάζουν εμπορική αξία θα μεταφερθούν στην ΕΤΑΔ με σκοπό να αξιοποιηθούν.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας