Κλείσιμο

ΥΠΕΞ προς Χαν: Θα πρέπει να σέβεσαι τη διεθνή νομιμότητα για το «Μακεδονία»

Την έντονη ενόχληση της Αθήνας προκάλεσε το γεγονός ότι ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ΠΓΔΜ με την ονομασία «Μακεδονία» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον κ. Χάν να «σέβεται τη διεθνή νομιμότητα» και να μην παραβιάζει αποφάσεις και δεσμεύσεις της ίδιας της ΕΕ, ειδικά στη σημερινή «κρίσιμη» συγκυρία όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι οι τοποθετήσεις Χαν «δεν συμβάλλουν στην επίτευξη προόδου» στις προσπάθειες επίλυσης του Σκοπιανού, ούτε συνάδουν «με τον εποικοδομητικό ρόλο που οφείλουν να έχουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Η ελληνική διπλωματία αφήνει μάλιστα προσωπικές αιχμές για τη συμπεριφορά του αυστριακού επιτρόπου, κάνοντας λόγο για «επαναλαμβανόμενα εκ μέρους του ατοπήματα». Πέραν του Σκοπιανού, ο κ. Χαν είχε στο παρελθόν προκαλέσει την οργή της Αθήνας λόγω αναφορών του σε «τσάμικο» ζήτημα με την Αλβανία.

Η διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια

Οι δηλώσεις Χαν στο «Der Spiegel» ήλθαν ενόψει της παρουσίασης της στρατηγικής της Κομισιόν για διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια μέσα στα επόμενα χρόνια.

Την Τρίτη η Επιτροπή αναμένεται να «ανοίξει την πόρτα» σε έξι βαλκανικά κράτη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Κόσσοβο και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Ελπίδα των Βρυξελλών είναι ότι Σερβία και Μαυροβούνιο θα ενταχθούν στους κόλπους της Ένωσης έως το 2025 ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες, με τις οποίες οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει, θα υιοθετήσουν ως θεωρητικό στόχο το 2025 με προοπτική να ενταχθούν αργότερα.

Η Κομισιόν πάντως αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι η ένταξη στην ΕΕ προϋποθέτει την επίλυση διμερών διαφορών, όμως το ονοματολογικό.
Πηγή: skai.gr