Κλείσιμο

ΠΓΔΜ: Στα Σκόπια τέλη Φεβρουαρίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Στα Σκόπια θα βρεθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ανακοινώσει την Τρίτη την Έκθεση για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, με στόχο την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ έως το 2025.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι ο δεύτερος υψηλόβαθμος ξένος αξιωματούχος, μετά τον ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που θα βρεθεί στη γείτονα, ενώ αναμένεται να διατυπωθούν παραινέσεις για συμβιβασμό στο ονοματολογικό.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στις Βρυξέλλες στελέχη της σκοπιανής αντιπολίτευσης ώστε να συζητηθεί το θέμα της εξεύρεσης λύσης με την Ελλάδα.

Τη δική τους εκδοχή για το τι διαμείφθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ κατά την ενημέρωση του κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου για τις επαφές του με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός παρουσιάζουν στο μεταξύ κυβερνητικοί κύκλοι. 

Την ανάγκη να μη δημιουργείται σύγχυση για την ταυτότητα εξέφρασε στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Ως προς το θέμα της ταυτότητας, που «ανέβασαν» οι Σκοπιανοί αξιωματούχοι, ο υπουργός εξήγησε, μιλώντας, στην ΕΡΤ ότι δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση με τη δική μας ιστορική ελληνική Μακεδονία. «Και το γειτονικό κράτος έχει, όπως όλα τα κράτη και οι λαοί, δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού της ιδιοπροσωπίας του» τόνισε. Γι' αυτό, κατέστησε σαφές, «το όνομα πρέπει να διακρίνει σαφώς την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το δικό τους κράτος και να μην επιτρέπει κανένα στοιχείο αλυτρωτισμού». 

Πηγή: skai.gr