Προειδοποίηση Παυλόπουλου προς την Τουρκία μετά τις προκλήσεις στα Ίμια

Μήνυμα στην Τουρκία ότι στο Αιγαίο Πέλαγος δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μία ημέρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων.

Κατά τη συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του Ρεουβέν Ριβλίν, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ξεκάθαρη και θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Υπογράμμισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας με νόημα ότι η Τουρκία πρέπει να μάθει να σέβεται τα δικαιώματα της χώρας μας εάν θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική.

Χθες Κυριακή ένα πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και δύο σκάφη της Ακτοφυλακής έπλεαν στην περιοχή των Ιμίων όταν η ελληνική κανονιοφόρος «Νικηφόρος» έφτασε εκεί ώστε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος να πετάξει στεφάνι στα νερά όπου το 1996 σκοτώθηκαν τρεις αξιωματικοί της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Καμμένος έριξε τελικά το στεφάνι στο σημείο όπου έχασαν τη ζωή τους οι τρεις πεσόντες, όμως τα τουρκικά πλοία επιχείρησαν με ελιγμούς να δυσκολεύσουν την πλεύση του «Νικηφόρος». Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι κατόρθωσε να εμποδίσει την προσέγγιση του ΥΕΘΑ στα Ίμια.

Οι εσκεμμένες τουρκικές προκλήσεις την ημέρα απόδοσης τιμών στους τρεις πεσόντες των Ιμίων είναι ετήσιο φαινόμενο και είχαν παρατηρηθεί και τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν ο κ. Καμμένος πέταξε στεφάνι από αέρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΕΘΑ, η ελληνική πλευρά γνώριζε ότι οι Τούρκοι θα προκαλούσαν προβλήματα στην προσέγγιση του κ. Καμμένου, και για αυτό τον λόγο δύο ελικόπτερα πραγματοποίησαν παραπλανητικές πτήσεις προς την Κω και την Λέρο. Επίσης, δύο μαχητικά F-16 πετούσαν στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr