Τουρκικές προκλήσεις κατά την προσέγγιση Καμμένου στα Ίμια (video)

Τουρκικές προκλήσεις σήμερα στα Ίμια, κατά την παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος έριξε στεφάνι στο σημείο των πεσόντων αξιωματικών το 1996 από την κανονιοφόρο Νικηφόρος.

Ένα πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και δύο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού έπλεαν στην περιοχή και με διάφορους ελιγμούς προσπάθησαν να δυσκολέψουν τις κινήσεις του «Νικηφόρος» και της συνοδείας του. Στο σημείο πετούσε και τουρκικό ελικόπτερο.

Η τουρκική πλευρά, με διαρροές σε μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζει ότι εμπόδισε τον κ. Καμμένο να πλησιάσει τα Ίμια, χαρακτηρίζοντας την περιοχή «τουρκικά χωρικά ύδατα».

Σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, τα τουρκικά πλοία προειδοποίησαν το «Νικηφόρος» ότι πλησιάζει τουρκικά νερά και του ζήτησαν να αλλάξει ρότα.

Ο ασυρματιστής της κανονιοφόρου απαντά ότι το πλοίο πλέει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ζητά από τους Τούρκους να σταματήσουν την παράβαση των συνόρων. Δεν ακολούθησε κλιμάκωση της έντασης, σαν αυτή που είδαμε πριν λίγες ημέρες, όταν το «Νικηφόρος» ήλθε σε επαφή με τουρκική ακταιωρό.

Ο κ. Καμμένος τελικά έριξε στη θάλασσα στεφάνι στη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, Παναγιώτη Βλαχάκο, Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό, στο σημείο όπου είχαν χάσει τη ζωή τους στο επεισόδιο των Ιμίων το 1996.

Οι εσκεμμένες τουρκικές προκλήσεις την ημέρα απόδοσης τιμών στους τρεις πεσόντες των Ιμίων είναι ετήσιο φαινόμενο και είχαν παρατηρηθεί και τα προηγούμενα δύο χρόνια, όταν ο κ. Καμμένος πέταξε στεφάνι από αέρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΕΘΑ, η ελληνική πλευρά γνώριζε ότι οι Τούρκοι θα προκαλούσαν προβλήματα στην προσέγγιση του κ. Καμμένου, και για αυτό τον λόγο δύο ελικόπτερα πραγματοποίησαν παραπλανητικές πτήσεις προς την Κω και την Λέρο. Επίσης, δύο μαχητικά F-16 πετούσαν στην περιοχή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϋλού σημείωσε πως «η τουρκική Ακτοφυλακή έκανε αυτό που έπρεπε στα Καρντάκ (σ.σ Ίμια) και η Ελληνική αποστολή αποχώρησε μετά από προειδοποιήσεις. Δεν υπήρξε κάποιο επεισόδιο». Η τοποθέτηση ήλθε από το υπουργείο εσωτερικών και όχι το Εξωτερικών, καθώς η Άγκυρα θεωρεί την περιοχή κτήμα της οπότε και εσωτερικό ζήτημα.

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην οποία αναφέρουν: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για την διατήρηση της κυριαρχίας της χώρας όπως αυτή προκύπτει από τις διεθνείς συμβάσεις».

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έδωσε στη δημοσιότητα και σχετική φωτογραφία από το σημείο αλλά και video





Πηγή: skai.gr