Νόμιμη κρίθηκε η κράτηση του τούρκου αξιωματικού

Νόμιμη κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο η κράτηση του τούρκου αξιωματικού που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα αφότου ανεστάλη η διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης στηρίζεται σε τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως δεν έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο κράτησης, που είναι το 18μηνο, ενώ γίνεται αναλυτική αναφορά στο ιστορικό της παράνομης άφιξής του στην Ελλάδα.

«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά για τη Διοίκηση σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει ο πρόεδρος υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

Ο πρόεδρος απέρριψε παράλληλα την εναλλακτική λύση της υποχρεωτικής διαμονής του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση, με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».

Η απόφαση για το κατά πόσον ο στρατιωτικός δικαιούται άσυλο αναμένεται από το Διοικητικό Εφετείο στις 15 Φεβρουαρίου. Ο αξιωματικός είχε αρχικά λάβει άσυλο από την αρμόδια Δευτεροβάθμια Επιτροπή όμως στη συνέχεια η απόφαση προσεβλήθη από το Δημόσιο.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως ο εν λόγω αξιωματικός και επτά συνάδελφοί του που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κάτι που οι ίδιοι αρνούνται.

Ανεξάρτητα από τη χορήγηση ασύλου ο Άρειος Πάγος έχει απαγορεύσει τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ στη γειτονική χώρα λόγω ανησυχιών πως δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια.

.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου