Μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Να ανοίξουν τα νησιά και να μεταφέρουν άμεσα τους πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα καλούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές αρχές.

Όπως περιγράφουν σε σχετική ανακοίνωση, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι ζουν στη Μόρια, που έχει δυναμικότητα 2.300 ατόμων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά λουτρά και τουαλέτες και οικογένειες να κοιμούνται σε μικρές καλοκαιρινές σκηνές δύο ατόμων.

Όπως αναφέρει η συντονίστρια της οργάνωσης στη Λέσβο, 'Αρια Δανίκα, «η ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων είναι σοκαριστική. Στην κλινική ψυχικής υγείας μας δεχόμαστε καθημερινά κατά μέσο όρο δέκα ασθενείς με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί». Ο Αμάλ που βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες στη Μόρια περιγράφει ότι «πολλοί έχουν καταρρεύσει, δεν μπορούν να κοιμηθούν, είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Μερικοί προσπαθούν να ξεφύγουν με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά».
Στη Σάμο 1.500 άνθρωποι ζουν σε έναν καταυλισμό για 700 και εκατοντάδες κοιμούνται σε μικρές σκηνές χωρίς θέρμανση και με κακές συνθήκες υγιεινής.

Η οργάνωση κλιμακώνει την επείγουσα ανθρωπιστική παρέμβασή της και λειτουργεί κινητή μονάδα για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών εγκύων και παιδιών κάτω των 16 ετών έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, ενώ στόχος είναι να αυξήσει και τη φροντίδα ψυχικής υγείας στη Λέσβο. Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οργάνωση θα προτείνει τις επόμενες ημέρες πρόσθετη υποστήριξη στις ελληνικές αρχές για τη βελτίωση της παροχής νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής στη Μόρια και τη Σάμο.

Επιπλέον, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές οργανώσεις θα διανείμουν στη Μόρια 8.000 κουβέρτες, ισάριθμα κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, 4.000 υπνόσακους και 4.000 στρώματα.
Πηγή: skai.gr