Επεισόδια, μολότοφ και φωτιές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αντιεξουσιαστές

Επεισόδια έλαβαν χώρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση των πορειών για τη συμπλήρωση εννέα ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι αρχές προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις και 25 προσαγωγές, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Εξάρχεια, μετά την πορεία συλλογικοτήτων και οργανώσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Μέχρι αργά το βράδυ, ομάδες ατόμων πετούσαν, κατά διαστήματα, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών.

Τρία αυτοκίνητα έχουν πυρποληθεί ενώ νωρίτερα κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, στους οποίους έβαλαν φωτιά.

Γύρω στις 11 το βράδυ, η κατάσταση ήταν λίγο πιο ήρεμη στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Για λόγους ασφαλείας και μετά τον τραυματισμό της δικηγόρου στα επεισόδια μετά το πέρας των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, οι διμοιρίες απομάκρυναν τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ στην οδό Πατησίων.






Στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο «Γεννηματά» αντιεξουσιαστές πετούν βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες σε αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούν με χρήση χημικών.

Κατά διαστήματα κουκουλοφόροι έβγαιναν από το προαύλιο του πανεπιστημίου, ενώ άλλη ομάδα ατόμων εκτοξεύει αντικείμενα στους αστυνομικούς από την ταράτσα κτιρίου του ΑΠΘ, απέναντι από το κτήριο του νοσοκομείου.

Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους γύρω από το ΑΠΘ.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, κατά τα επεισόδια τραυματίστηκε, πιθανόν από ρίψη φωτοβολίδας, ένας αστυνομικός ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης, στην περιοχή του Εργατικού Κέντρου, όπου νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων.

Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στο περιθώριο του μαθητικού συλλαλητηρίου στα Προπύλαια.

Περίπου 40 κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, έσπασαν βιτρίνες και φωτεινούς σηματοδότες, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας.
Πηγή: skai.gr