Ευρωβουλή: Δεν σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε το κεμπάπ και το γύρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απαγορεύει το κεμπάπ και το γύρο, αλλά έχει ερωτήματα για τη χρήση φωσφορικών αλάτων στο κρέας, διευκρίνισε την Τρίτη με δήλωσή της η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ Μάρτζορι Βαν Ντεν Μπρέκε, στον απόηχο έντονων αντιδράσεων στην ΕΕ, και βέβαια στη χώρα μας.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απαγορεύει το κεμπάπ. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόταση να επιτραπούν τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων στο κρέας κεμπάπ. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι αυτά τα πρόσθετα μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή ή αγγειακή νόσο» σημειώνει η αξιωματούχος.

Στην πραγματικότητα, διευκρινίζει η κ. Βαν Ντεν Μπρέκε, αυτά τα πρόσθετα στην παρούσα φάση δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κρέατος κεμπάπ.

«Πριν δώσουν το πράσινο φως για να επιτραπούν τα φωσφορικά πρόσθετα στα κεμπάπ - κάτι που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας αποφάσισαν να αναμένουν τα αποτελέσματα μιας τρέχουσας μελέτης της ΕΕ σχετικά με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτών των προσθέτων. Η απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια» αναφέρει, και προσθέτει:

«Αν εγκριθεί (η απόφαση), αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην τρέχουσα κατάσταση - που είναι ότι τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την Παρασκευή κρέατος κεμπάπ».

Ο γύρος και το κεμπάπ δεν κινδυνεύουν με απαγόρευση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνιζε από την πλευρά της την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: skai.gr - Σ.Κ