Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ως τώρα βοήθεια από την ΕΕ για τις πλημμύρες

Οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ζητήσει έως τώρα βοήθεια σε υλικοτεχνική υποδομή από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ώστε να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν, η χώρα κρίνει ότι μόνη της μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ίδια μέσα, ωστόσο οι Αρχές πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε επαφή με τον μηχανισμό στήριξης.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, η Ελλάδα έχει δυνατότητα να συντάξει υπόμνημα που να αναφέρει τις ζημιές, ώστε να υπάρξουν αποζημιώσεις .

Για τις επόμενες δυο ημέρες στο κέντρο του συντονισμού παρακολουθούν τα προγνωστικά μοντέλα, με πιθανές βροχοπτώσεις ώστε αν χρειαστεί να παρέμβει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός.

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν εν τω μεταξύ οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας να μάθουν εάν υπάρχει δυνατότητα, και υπό ποιους όρους, για έκτακτη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των υποδομών στην Δυτική Αττική.

Ρωτούν παράλληλα εάν έχουν υποβληθεί ως σήμερα από τις ελληνικές Αρχές προς την Επιτροπή ολοκληρωμένα σχέδια προετοιμασίας του κεντρικού κράτους, Περιφερειών και Δήμων για την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Υποφάντης