Η Ελλάδα εντάσσεται στο νέο ευρω-σύμφωνο για την άμυνα

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο άμυνας PESCO προανήγγειλε επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς θα προσυπογράψει την Κοινή Ειδοποίηση για συμμετοχή ενδιαφερόμενων χωρών στο PESCO. Το σύμφωνο αναμένεται να υπογραφεί επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν πρόγευμα εργασίας με τον ομόλογό τους της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ. Ο κ. Κοτζιάς έχει πει ότι επιδιώκει λύση-πακέτο για το ονοματολογικό με τα Σκόπια έως τα μέσα του 2018.

Το νέο σύμφωνο άμυνας
, που στα ελληνικά είναι γνωστό ως Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, είναι προϊόν πολύμηνων συζητήσεων ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Αντανακλά την ελπίδα των δύο μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων ότι μετά από χρόνια εξάρτησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπό τη σκιά του Brexit η ΕΕ θα μπορέσει να ενοποιήσει – εν μέρει τουλάχιστον – την παραγωγή οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters περισσότερες από 20 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει ατύπως να ενταχθούν στο PESCO.

Ωστόσο, διαφορές παραμένουν ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο όσον αφορά το εύρος των υποχρεώσεων που θα αναλάβουν τα μέλη του PESCO.

Η Γαλλία θα ήθελε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει χρήματα και οπλικά συστήματα, και συνάμα θα μπορεί να δρομολογήσει στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό. Το Βερολίνο από την πλευρά του επιθυμεί μία πιο γενική συμφωνία που θα επιτρέψει στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό χωρών να συμμετάσχουν.
Πηγή: skai.gr