Καμμένος: Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά «όπως παλιά» για τα F-16

Δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά «όπως παλιά» για την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση των F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει η αναβάθμιση να γίνει από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και να αγοραστούν υλικά από ελληνικές εταιρείες.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την αναβάθμιση θα γίνει από την Ουάσιγκτον και υποστήριξε ότι πέραν της βιομηχανίας Λόκχιντ Μάρτιν – η οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την ΕΑΒ – έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Μπόινγκ.

Ο κ. Καμμένος αποκάλυψε ακόμα η Αθήνα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ τιμές και για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, πέραν της αναβάθμισης των F-16.

Η επίσημη απάντηση της Ουάσιγκτον στα ελληνικά αιτήματα θα σταλούν στις 3 Νοέμβριου και αμέσως θα συγκληθεί κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής για να λάβει αποφάσεις.

Ο υπουργός Άμυνας επαναβεβαίωσε πάντως ότι σε καμία περίπτωση η αναβάθμιση των αεροσκαφών δεν θα υπερβεί τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο, καθώς δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες στη χώρα.
Πηγή: skai.gr