Αυξάνονται οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο βόρειο Αιγαίο

Ραγδαία αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, καταγράφεται την τελευταία περίοδο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 1.200 άτομα κατέφτασαν εκ των οποίων τα 480 είναι παιδιά και οι 240 γυναίκες. Ανάμεσα τους βρίσκονται αρκετοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου επισήμανε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν φτάσει σε Λέσβο, Χίο και Σάμο περίπου 6.700 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ συνολικά στις δομές των νησιών σήμερα διαμένουν περίπου 12.500 άνθρωποι.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και μη διαχειρίσιμη», πρόσθεσε η περιφερειάρχης, ενώ οι φορείς και των τριών νησιών ζητούν άμεση συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Καθημερινή», οι κυβερνητικοί παράγοντες «εναποθέτουν την λύση του προβλήματος στην επιδείνωση του καιρού», που μειώνει εποχικά τις ροές.

Ο δήμαρχος Λέσβου μεταφέρει πως άνθρωποι έχουν αρχίσει και πάλι να κοιμούνται στους δρόμους. «Με την πρώτη βροχή θα έχουμε πλημμύρες και αξεπέραστα προβλήματα», προειδοποιεί ο Σπύρος Γαληνός.

Την ίδια ώρα, αρκετές υποδομές στα νησιωτικά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης έχουν καταστραφεί λόγω του υπερπληθυσμού. Στέλεχος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» αναφέρει πως πολλοί άνθρωποι φεύγουν από τα hot spots, προτιμώντας να στήσουν μόνοι τους σκηνές στο δάσος. Τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν επίσης καταστραφεί και οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στους καταυλισμού χαρακτηρίζονται από τους περισσότερους «αφόρητες».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη εξαγγείλει πως περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα αν οι αφίξεις συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό.

Πηγή: skai.gr