Κλείσιμο

Επιφυλακτική η Lamda Development μετά την απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Επιφυλακτική απάντηση στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο 350 στρέμματα στο Ελληνικό έδωσε η επενδύτρια εταιρεία Lamda Development, αναφέροντας ότι θα τοποθετηθεί αφότου γίνει επίσημη ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο της απόφασης του ΚΑΣ.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημειώνει ότι θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο επιχειρηματικό και επενδυτικό σχέδιο (Master Plan) αφού μελετήσει τις αποφάσεις και τα συνοδευτικά διαγράμματα.

Αποσαφηνίζει πάντως ότι θα μείνει προσηλωμένη στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και έχουν κυρωθεί από το Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή που εισηγούνται τα μέλη του ΚΑΣ να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της έκτασης, κοντά στο αμαξοστάσιο του τραμ και στον σταθμό του Μετρό της Αργυρούπολης, όπου ο επενδυτής σχεδιάζει να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο και πολυτελείς κατοικίες.

Ζήτημα μπορεί να προκύψει ακόμα από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς ΚΑΣ εισηγείται, μεταξύ άλλων, να μειωθεί το ύψος των ψηλών κτηρίων σε όλο το ακίνητο.

Όσον αφορά την προστασία τυχόν αρχαιοτήτων, η Lamda αποσαφηνίζει ότι η ανάδειξή τους περιλαμβάνεται εξ αρχής στις υποχρεώσεις της εταιρείας και προβλέπεται ούτως ή άλλως από το νομικό πλαίσιο, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του ΚΑΣ.

Εν τω μεταξύ, νέες δικαστικές εκκρεμότητες για την επένδυση του Ελληνικού δημιουργούνται με τη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατοίκους της περιοχής που ζητούν να κηρυχθούν διατηρητέα συγκεκριμένα κτήρια του πρώην αεροδρομίου.

Μεταξύ των προσφευγόντων είναι και η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, αλλά και η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου.
Πηγή: skai.gr