Κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Τα μέλη του ΚΑΣ θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν επί του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπλασης του ακινήτου, που έχει υποβάλει ο επενδυτής, αλλά και επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση του Συμβουλίου πραγματοποιείται στη βάση του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας που έχουν υπογράψει όλοι οι εμπλεκόμενοι με το έργο φορείς, κι αναμένεται να υπάρξει εισήγηση τόσο από την εταιρεία Ελληνικό Α.Ε. όσο και από το ΤΑΙΠΕΔ.

Άγνωστο παραμένει εάν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες του υπουργείου πολιτισμού θα επανέλθουν σε παλαιότερες εισηγήσεις τους πως μεγάλο τμήμα της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων πρέπει να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Τα μέλη του ΚΑΣ θα κάνουν τη γνωμοδότησή τους και την τελική απόφαση θα υπογράψει η υπουργός πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανοιχτή του επιστολή του κάνει λόγο για προσπάθεια παράκαμψης του αρχαιολογικού νόμου σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Ελληνικό. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, με το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για την ανάδειξη και προστασία αρχαιοτήτων στην έκταση των 6.200 στρεμμάτων, καταστρατηγείται η ισονομία αλλά και ο αρχαιολογικός νόμος που προβλέπει πως η κήρυξη αρχαιολογικών χώρων προηγείται της έναρξης των έργων.

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν επίσης πως η κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού δεν εμποδίζει τη δόμηση. Πηγές από την πλευρά του επενδυτή χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμη την αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, επισημαίνοντας πως εαν κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το Ελληνικό, τότε θα προκύψουν τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, καθώς θα πρέπει να υπάρχει έγκριση της αρχαιολογίας για όλων των ειδών τις εργασίες
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας