«Επίθεση φιλίας» από την ΠΓΔΜ στις επαφές με Κοτζιά

«Επίθεση φιλίας» έγινε από την πλευρά της ΠΓΔΜ κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στις συζητήσεις για το ονοματολογικό διαπιστώθηκε θετική διάθεση, με τη σκοπιανή πλευρά να εμφανίζεται συνεργάσιμη και να δηλώνει πρόθυμη να σεβαστεί τις ελληνικές ευαισθησίες, όπως ανέφερε στέλεχος του ΥΠΕΞ.

Οι δύο πλευρές έδωσαν έμφαση στην κατάρτιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης που μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις για την ονομασία, παρά στην ουσία.

Υπενθυμίζεται πως η είσοδος της ΠΓΔΜ στο NATO έχει «παγώσει» από το 2008, όταν, κατόπιν ελληνικής προτροπής, οι εταίροι αποφάσισαν ομόφωνα πως δεν πρόκειται να δεχθούν τα Σκόπια στις τάξεις τους προτού συμφωνηθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα της ονομασίας.

Στις επαφές στα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς επαναβεβαίωσε πως η Αθήνα είναι υπέρμαχος της διπλής ευρω-ατλαντικής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, αλλά με προϋπόθεση την εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού και την επίλυση του ονοματολογικού.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ικανοποίηση για την πορεία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το 2015 και αποτελούν πυλώνα της προσπάθειας συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τα ΜΟΕ αφορούν πεδία όπως η διασυνδεσιμότη στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, η αστυνομική συνεργασία, η εκπαίδευση, η πολιτική προστασία, και η υγεία. Η νεότερη συνάντηση για αξιολόγηση προόδου στα Μέτρα έγινε την Τρίτη στην Αθήνα και να ακολουθήσει ανάλογη συνάντηση στα Σκόπια.
Πηγή: skai.gr