Δύσκολη νύχτα για τη Ζάκυνθο - Η φωτιά οδεύει προς κατοικημένες περιοχές

Δύσκολη νύχτα προοιωνίζεται για τη Ζάκυνθο καθώς στις φλόγες έχει παραδοθεί το βόρειο τμήμα του νησιού και οι άνεμοι σπρώχνουν τη φωτιά προς κατοικημένες περιοχές.

Το πύρινο μέτωπο, έκτασης πολλών χιλιομέτρων, μετά το χωριό Αναφωνήτρια, όπου έκαψε σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων σπίτια, ένα μαγαζί, αγροικίες και στάνες, κατευθύνεται τώρα προς το χωριό Μαριές. Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό ενώ αν χρειαστεί θα διαταχθεί εκκένωση του.

«Είναι φανερό ότι θα δοθεί μάχη για πολλές ώρες ακόμα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

«Οι κάτοικοι του χωριού Μαριές μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να κινδυνεύσουν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Ελευθέριος Νιωτόπουλος ο οποίος τόνισε πως περιμετρικά του χωριού έχει στηθεί γραμμή άμυνας.

Λίγο πιο βόρεια μαίνονται άλλα τρία μέτωπα πυρκαγιών στις Άνω Βολίμες και στις περιοχές Σκούτα και ΠελιλομποίΣτην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Επιχειρούν πλέον μόνο επίγειες δυνάμεις 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ έκτακτο δρομολόγιο θα πραγματοποιήσει απόψε τα μεσάνυχτα στο νησί, το «Mare di Levante» της «Levante Ferries», προκειμένου να μεταφέρει από την Κυλλήνη 20 πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα του στρατού.

Τοπικά μέσα κάνουν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία του Σταύρου Κοντονή που είναι από το νησί με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς για την ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων. Απόψε θα φθάσουν από την Κυλλήνη 10 πυροσβεστικά οχήματα και άλλα 7 αύριο το πρωί από την βόρεια Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, νέα πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο στο όρος Σκοπός λίγα χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ζακύνθου. Στο σημείο έχουν σπεύσει δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με 6 άνδρες καθώς και υδροφόρες ιδιωτών.

Drones και κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εμπρησμών θα βρεθούν και πάλι στην Ζάκυνθο καθώς εκφράζονται νέες υπόνοιες για εμπρησμούς.

Παράλληλα θα ενισχυθούν και οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί για την επιτήρηση των δασικών περιοχών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλίρη φέτος είχαμε 76 πυρκαγιές μόνο στη Ζάκυνθο από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης σύμφωνα με τους κατοίκους πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν καεί στο νησί.

Μεγάλες είναι και οι πυρκαγιές που μαίνονται σε δασική έκταση στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων αλλά και σε κορυφογραμμή σε δύσβατη περιοχή στις Παπαδάτες Πρέβεζας.
Πηγή: skai.gr