«Μόνο 600 πυροσβέστες», και απλήρωτοι, σβήνουν πυρκαγιές στην Ελλάδα

Η Ελλάδα διαθέτει 12.000 πυροσβέστες, όμως στην πράξη μόνο 600 εξ αυτών συμμετέχουν στην κατάσβεση πυρκαγιών, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ανώτερος συνδικαλιστής της Πυροσβεστικής, καταγγέλλοντας μάλιστα πως οι πυροσβέστες που μάχονται καθημερινά με τις φλόγες είναι απλήρωτοι για νυχτερινά, υπερωρίες και εκτός έδρας.

«Η πραγματικότητα που ζούμε μας γεμίζει οργή και θυμό […] Έχουμε προειδοποιήσει καιρό πριν για τα κενά σε προσωπικό και μέσα» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Νοτιοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Γιώργος Οικονομόπουλος. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως στη μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική θα έπρεπε να σταλούν δύο χιλιάδες πυροσβέστες, αντί για 300 που κινητοποιήθηκαν.

Ο κ. Οικονομόπουλος επισήμανε ότι οι πυροσβέστες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης παραμένουν απλήρωτοι για νυχτερινή εργασία, υπερωρίες και υπηρεσία εκτός έδρας παρά το γεγονός ότι το σχετικό κονδύλι έχει εκταμιευτεί εδώ και πέντε μήνες από το υπουργείο Οικονομικών.

Απηύθυνε έκκληση προσωπικά στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι μολονότι δεν χρειάζεται να κρατά μάνικα στα μέτωπα θα έπρεπε να επιλέγει συνεργάτες που μεριμνούν για τις ανάγκες των πυροσβεστών και να αντικαθιστά όσους είναι «εμπόδιο στην εφαρμογή της νομιμότητας».

«Σημαντική λέξη η 'ευγνωμοσύνη', αρκεί να ξέρουμε την έννοιά της», προσέθεσε ο κ. Οικονομόπουλος, αναφερόμενος στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί ευγνωμοσύνης προς τους πυροσβέστες.

Παράλληλα απέρριψε τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών περί σχεδίου αποσταθεροποίησης μέσω των πυρκαγιών, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και πρώτο κομμάτι του παζλ είναι η εμπορική εκμετάλλευση της καμένης γης.

«Ημιθανής» και η Υγεία

Εξίσου μελανά χρώματα χρησιμοποίησε για να περιγράψει την κατάσταση στη δημόσια Υγεία ο πρόεδρος των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννακός επισήμανε πως τα πάρκινγκ του ΕΚΑΒ θυμίζουν «νοσοκομεία» χαλασμένων ασθενοφόρων, ενώ μόνο στην Αττική ο στόχος αριθμεί 60 χαλασμένα οχήματα.

Σημείωσε προς στην Αττική κανονικά θα έπρεπε να επιχειρούν 120 ασθενοφόρα, όμως αυτές τις ημέρες κινούνται 45, ενώ τη νύχτα ο αριθμός πέφτει περίπου στο μισό.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην προσπάθεια να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να συντηρήσει το πελατειακό κράτος έχει στερήσει απαραίτητους πόρους από τις υπηρεσίες φροντίδας.

Στρέφοντας βέλη του κατά του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έχει αναφερθεί πολλές φορές στις πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων, ο κ. Γιαννακός σχολίασε με νόημα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα έπρεπε να κοιτάξει τα του οίκου του, αντί να ασχολείται με το «κυνήγι μαγισσών» σχετικά με τους υπαίτιους των πυρκαγιών.
Πηγή: skai.gr