Κλείσιμο

Ενιαίο μεγάλο μέτωπο στο Καπανδρίτι (upd)

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες δίνουν για τρίτο 24ωρο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ανατολική Αττική, με τις φλόγες να έχουν σχηματίσει πλέον ενιαίο μεγάλο μέτωπο στην πυκνόφυτη χαράδρα και τους λόφους που χωρίζουν το Καπανδρίτι από τον Κάλαμο.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η φωτιά έχει πλέον σχηματίσει εκτενές μέτωπο και κινείται προς την Εθνική Οδό, αν και ακόμα απέχει αισθητά από τον δρόμο.

Εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για την πορεία της φωτιάς, σημειώνοντας ότι πλέον το μέτωπο κινείται ανεξέλεγκτα.

Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στον οικισμό του Σαλαμιδίου, στις παρυφές της χαράδρας, όπου έχει διατάξει την εκκένωση τριών σπιτιών και εξετάζει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης κι άλλων κατοίκων, καθώς οι φλόγες βρίσκονται σε μικρή απόσταση.

Δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ που βρίσκονται στο σημείο αναφέρουν ότι τυχόν ανεξέλεγκτη εξάπλωση προς τα δυτικά είναι το πιο επικίνδυνο ενδεχόμενο, καθώς οι φλόγες θα κινηθούν προς τον οικισμό Πολυδένδρι και τη Μαλακάσα.

Η Πυροσβεστική επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα της φωτιάς πριν σκοτεινιάσει, όταν θα αποσυρθούν τα εναέρια μέσα.

Μεγάλο ρόλο παίζουν οι ισχυροί άνεμοι, που επηρεάζονται και από το μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά.




Ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, μολονότι οι καπνοί δυσκολεύουν το έργο της των πιλότων.

Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις, που αριθμούν 180 πυροσβέστες με 72 υπηρεσιακά οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν επίσης 20 εθελοντικά οχήματα, 20 υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και επτά μηχανήματα. Από το πρωί συμβάλλουν επίσης 100 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων με τέσσερα μηχανήματα.

Με την φωτιά να καίει για τρίτη μέρα, κοινοτάρχες και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για δεκάδες σπίτια που έχουν καεί ή υποστεί ζημιές, αν και ακόμα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός.




Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα κηρύχθηκαν από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο αντιμετώπισε 55 δασικές και 27 αστικές πυρκαγιές.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά παρακαλείσθε να επικοινωνείτε με τον τριψήφιο αριθμό της Πυροσβεστικής, 199.
Πηγή: skai.gr