Κλείσιμο

«Περισσότερες από 400 αιτήσεις» για επαναπροώθηση μεταναστών στην Ελλάδα

Περισσότερες από 400 αιτήσεις για επαναπροώθηση μεταναστών στην Ελλάδα έχουν καταθέσει έως σήμερα οι ευρωπαίοι εταίροι, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press.

Τα αιτήματα κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιτρέψει τη σταδιακή επανέναρξη της διαδικασίας επαναπροωθήσεων από τις 15 Μαρτίου.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα δεχτεί λίγες δεκάδες άτομα μέσα στους επόμενους μήνες και θα εφαρμόσει «συμβολικά» τη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ – η οποία προβλέπει την επαναπροώθηση μεταναστών στη χώρα-μέλος από την οποία εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του AP, η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου έχει εγκρίνει έως σήμερα επτά αιτήσεις για επαναπροώθηση. Η Υπηρεσία Ασύλου δεν απάντησε σε τηλεφωνήματα και email του ΣΚΑΪ για επιβεβαίωση των στοιχείων.

Σε επικοινωνία με τον ΣΚΑΪ, η Κομισιόν σημείωσε ότι ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνεχίσει τις επαναπροωθήσεις, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συνεχίσουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων που σήμερα φιλοξενούνται σε ελληνικό έδαφος.

Δεν είναι γνωστό από ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποβληθεί αιτήματα για επαναπροώθηση στην Ελλάδα, όμως στην επικοινωνία με τον ΣΚΑΪ η Κομισιόν χαιρέτισε συγκεκριμένα τη συνεργασία της χώρας μας με τη Γερμανία.

Οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Ελλάδα είχαν ανασταλεί από το 2011, αφότου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι υπάρχουν κενά στο ελληνικό σύστημα υποδοχής και ασύλου.

Ωστόσο, πέρυσι η Κομισιόν έκρινε ότι οι υποδομές και το θεσμικό πλαίσιο που ανέπτυξε η χώρα μας λόγω της προσφυγικής κρίσης επιτρέπουν την επανένταξή της στο σύστημα του Δουβλίνου ΙΙΙ..
Πηγή: skai.gr