Σύγχυση μετά την ξαφνική απόφαση για πρόωρο κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων

Σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα των τουριστικών γκρουπ και στο έργο πρακτόρων και ξεναγών έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού οι αρχαιολογικοί χώροι να κλείνουν στις 15:00 το μεσημέρι από την Πέμπτη που μας πέρασε έως και αυτήν την Κυριακή, λόγω του τετραήμερου καύσωνα.

Με επιστολή της προς την υπουργού Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η Ομοσπονδία Ξεναγών εκφράζει τον προβληματισμό της, καταγγέλλοντας παράλληλα πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, με συνέπεια να πληγούν προγραμματισμένες ξεναγήσεις και επισκέψεις.

«Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, οπότε κάθε αιφνίδια αλλαγή στα ωράρια έχει αντίκτυπο στα τουριστικά προγράμματα […] Φαντάζεστε την απογοήτευση ανθρώπων που έχουν συχνά έρθει από πολύ μακριά για να επισκεφθούν τα μνημεία μας και θα φύγουν τελικά χωρίς να τα έχουν δει, λόγω καύσωνα», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Προτείνει οι χώροι να παραμένουν ανοιχτοί ως τις 20:00 το βράδυ, αλλά να ανοίγουν νωρίτερα και ενδεχομένως να υπάρχει μία μικρή διακοπή της λειτουργίας τις μεσημεριανές ώρες.

Σε επικοινωνία με τον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξεναγών Έφη Καλαμπουκίδου δήλωσε ότι έως τώρα η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση στην επιστολή, σημειώνοντας μάλιστα πως πολλοί συνάδελφοί της έμαθαν για τα ψαλιδισμένα λειτουργίας από μέσα ενημέρωσης ή αφού έφτασαν με γκρουπ σε χώρους όπως η Ακρόπολη και είδαν της πόρτες κλειστές.

Τόνισε μάλιστα πως η οδηγία για της ώρες λειτουργίας φαίνεται να εφαρμόζεται ανάλογα με την περιοχή και τις αποφάσεις των εκάστοτε τοπικών Αρχών, που σημαίνει ότι ο κάθε ξεναγός πρέπει να επικοινωνεί μέχρι και την τελευταία στιγμή με τον χώρο που θέλει να επισκεφτεί προκειμένου να μάθει τι συμβαίνει.
Πηγή: skai.gr