Κλείσιμο

Στην Αθήνα ο Γιλντιρίμ με την Ελλάδα να θέλει θετική ελληνοτουρκική ατζέντα

Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, για σημαντικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (στις 10:30 το πρωί) και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (13:00). Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Θράκη και τη μουσουλμανική κοινότητα της περιοχής.

Ο τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, ενώ η Άγκυρα τους θεωρεί μέλη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου.

Το ζήτημα επανέφερε εμμέσως χθες Σάββατο και ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, κατηγόρησε την Ελλάδα και τη Γερμανία, ότι υποθάλπουν τρομοκράτες – όπως αποκαλεί τους συμμετέχοντες στο πραξικόπημα.

Η ελληνική πλευρά πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, θα επιδιώξει θετική ατζέντα, δίνοντας έμφαση στις προοπτικές διμερούς συνεργασίας και επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνά μέσα από τον τερματισμό της έντασης στο Αιγαίο και από την πρόοδο στο Κυπριακό.

Η Αθήνα θα εστιάσει στις δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, η αξιοποίηση του ρωσο-τουρκικού αγωγού Turkstream, στον τουρισμό, στις μεταφορές αλλά και στο προσφυγικό.

Ο τούρκος πρωθυπουργός θα συνοδεύεται άλλωστε από τους υπουργούς Εξωτερικών, Μεταφορών αλλά και Ενέργειας. Ο τελευταίος είναι γαμπρός του κ. Ερντογάν και θεωρείται πρόσωπο που ανήκει στον στενό προεδρικό κύκλο.

Το Κυπριακό δεν αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα, όμως οι σχετικές συζητήσεις θα κινηθούν γύρω από την επανεκκίνηση των συζητήσεων και τη νέα πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη, στις 28 Ιουνίου.

Για αυτό το λόγο έχει ήδη κλείσει συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 22 και 23 Ιουνίου.
Πηγή: skai.gr