Νέος ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών ανοιχτά της Λέσβου

Ισχυρός σεισμός 5,2 βαθμών σημειώθηκε στις 22:50 το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λέσβου, 31 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νησί, τα πρώτα 45 λεπτά μετά τη δόνηση δεν έχει γίνει καμία κλήση στην Πυροσβεστική ή την Αστυνομία για τραυματισμούς ή εγκλωβισμένους. Μέχρι τις 1:30 το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής στην Αθήνα δεν είχε ενημέρωση για οποιονδήποτε συναγερμό στο νησί.

Παρά ταύτα, πολλοί κάτοικοι βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους και βρίσκονται σε δρόμους ή πλατείες, με δεδομένο ότι η δόνηση έρχεται έξι ημέρες μετά τα 6,1 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί τη Δευτέρα, προκαλώντας το θάνατο μίας γυναίκας και σοβαρές ζημιές σε πολλά παλιά σπίτια του νησιού.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, σημειώνοντας πως ο νέος σεισμός καταδεικνύει ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται.

Σημείωσε πως ο νέος σεισμός εντάσσεται καθαρά στη μετασεισμική ακολουθία, όντας μία κλάση μεγέθους μικρότερος από το κύριο πλήγμα των 6,1 Ρίχτερ.

Στο ίδιο ενθαρρυντικό πλαίσιο, είπε, εντάσσονται και οι προγενέστεροι ισχυροί μετασεισμοί, με πέντε δονήσεις 4,8 έως 4,1 Ρίχτερ να έχουν καταγραφεί τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα.

Η δόνηση είχε σχετικά μικρό εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του βυθού, και έγινε αισθητή τόσο στη Λέσβο όσο και στις ακτές της Τουρκίας, με το επίκεντρο να βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σμύρνης.
Πηγή: skai.gr