Παναγιωτάκης στον ΣΚΑΪ: Απρόβλεπτο αυτό που συνέβη στο Αμύνταιο

«Ήταν απρόβλεπτο αυτό που συνέβη στο ορυχείο Αμύνταιου» δήλωσε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, στον απόηχο των κατολισθήσεων που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στη μονάδα.

Ο κ. Παναγιωτάκης προσέθεσε πως υπήρχαν ενδείξεις ότι έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα που θα προκαλούσε αυτή την κατολίσθηση, αλλά όχι σε τέτοια κλίμακα.

Όσον άφορα τον εξοπλισμό, είπε ότι η απόσβεση έχει γίνει, ωστόσο όταν ξεκινήσει και πάλι η εξορυκτική διαδικασία θα επιστρατευθεί εξοπλισμός από γειτονικά ορυχεία, ενώ θα γίνει προσπάθεια να εξορυχτεί ποσότητα λιγνίτη.

Επίσης οι περίπου 600 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν σε γειτονικά ορυχεία.

Όπως ανέφερε, ήδη έχει ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, το οποίο εξετάζει την ασφάλεια των σπιτιών στον οικισμό Αγίων Αναργύρων.

Παράλληλα, επισήμανε πως η ΔΕΗ θα προσφέρει στους κατοίκους κάθε δυνατή συμπαράσταση όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση μετεγκατάσταση των κατοίκων που θα βαρύνει κατά 50% την ΔΕΗ και κατά 50% την πολιτεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ζημιά στο εξοπλισμό αγγίζει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς θάφτηκαν κάτω από τόνους χωμάτων. Παράλληλα, η αξία των θαμμένων αποθεμάτων λιγνίτη φθάνει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα 500 εκατ. ευρώ.

Την περιοχή του Αμυνταίου επισκέπτεται κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο.
Πηγή: skai.gr - Νίκος Υποφάντης