ΕΛΛΑΔΑ


Αντιδράσεων συνέχεια για τους 38 σταθμούς διοδίων στην Εγνατία

Σήμερα υπάρχουν οχτώ σταθμοί διοδίων – Για «αναπτυξιακή ταφόπλακα» έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

 
Δε λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις για τους 30 νέους (είναι συνολικά 18 μετωπικοί και 20 πλευρικοί) σταθμούς διοδίων που αποφάσισε η κυβέρνηση για την Εγνατία Οδό. Σήμερα υπάρχουν οχτώ σταθμοί διοδίων. Οι νέοι σταθμοί θα λειτουργήσουν από το Σεπτέμβριο, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος διέλευσης, ειδικά για τους περιοίκους.  

Για «αναπτυξιακή ταφόπλακα» έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλείται σύσκεψη των τεσσάρων Περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας.. «Η απόφαση της κυβέρνησης και της Εγνατία Οδός ΑΕ είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να διορθωθεί. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Σπίρτζη αποτελεί αναπτυξιακή ταφόπλακα όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά συνολικά για τη χώρα, καθώς ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας είναι ο μεταφορικός, τουριστικός, συγκοινωνιακός και εξαγωγικός μοχλός της» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Τζιτζικώστας.

«Η λειτουργία 18 μετωπικών και 20 πλευρικών διοδίων είναι αντιαναπτυξιακή, καθώς οι επιπτώσεις της στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία θα είναι δραματικές. Η Εγνατία Οδός με τους κάθετους άξονές της αποτελούν τη βασική δίοδο για τις εξαγωγές μας, οι οποίες θα επιβαρυνθούν σημαντικά. Επίσης, επιβαρύνονται οικονομικά όλες οι εγχώριες δραστηριότητες μεταφορών και μετακινήσεων και συνεπώς τα οικονομικά των νοικοκυριών, που ήδη βιώνουν τις ανυπέρβλητες συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης» προσθέτει.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, αρνητικές θα είναι οι επιπτώσεις και στον τουρισμό, με δεδομένο ότι στην Κεντρική Μακεδονία ο οδικός τουρισμός (που εξυπηρετείται κυρίως μέσω της Εγνατίας Οδού) είναι βασική πηγή εισοδήματος, αφού η Περιφέρειά μας είναι σταθερά ο πρώτος προορισμός πανελλαδικά για τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες.

«Η απόφαση της Κυβέρνησης κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση και την καλώ να την επανεξετάσει. Υποθηκεύει την ανάπτυξη και το μέλλον όλης της Βόρειας Ελλάδας, ολόκληρης της χώρας» προσθέτει ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Ούτε κουνούπι δεν θα περνάει από την Εγνατία με 38 σταθμούς διοδίων που έβαλε η κυβέρνηση» δήλωσε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ ο πρώην υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης.

Διευκρίνισε ότι όλα αυτά τα υπερβολικά διόδια μπήκαν για να γίνει η Εγνατία πιο ελκυστική στους υποψηφίους επενδυτές που ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση του δρόμου προκειμένου να εισπραχτούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, το ποσό αυτό εισπράττεται σήμερα από τα οχτώ μετωπικά διόδια που ήδη λειτουργούν στην Εγνατία Οδό.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Kavala Portal η κ. Τσανάκα, «ο κ. Σπίρτζης προσπάθησε να εξηγήσει ότι προτεραιότητα του ιδίου και της κυβέρνησης είναι η λειτουργία των αναλογικών διοδίων, αλλά συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που οι θεσμοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και απαιτούν την εγκατάσταση σταθμών διοδίων μέχρις ότου λειτουργήσουν τα αναλογικά. Σε ερώτημά μου για το τι θα γίνουν οι μετωπικοί σταθμοί αν και εφόσον λειτουργήσουν τα αναλογικά διόδια, ο υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι...θα μετατραπούν σε σταθμούς παρακολούθησης των αναλογικών διοδίων!

Εγώ, από τη μεριά μου, συνέχισε η δήμαρχος, επισήμαν ότι η απόφαση για την εγκατάσταση των επιπλέον μετωπικών σταθμών διοδίων είχε ληφθεί από το 2000 -επί Κώστα Λαλιώτη- αλλά εκείνα τα χρόνια ο κόμβος της Καβάλας βρισκόταν μεταξύ Χρυσούπολης και Βανιάνου, και επέμεινα ότι δεν γίνεται να εγκατασταθεί ο σταθμός διοδίων στο 476ο χιλιόμετρο.

«Θα τα φτιάξουμε τώρα, αλλά θα ξηλωθούν μόλις μπει το αναλογικό σύστημα» δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ την Τετάρτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης. «Θα ήμουν μαζί τους» δήλωσε πάντως ο βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση αν οι πολίτες της Καβάλας έφτιαχναν ένα κίνημα «Δεν πληρώνω» ενάντια στα νέα διόδια.


 
Αρχιεπισκοπή για επιτήδειους: Δεν κάνουμε εράνους για ζημιές σε Μονές
«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Μακαριώτατος ουδένα έχουν εξουσιοδοτήσει για τη συγκέντρωση χρημάτων "για...
19.08.2017, 18:25
Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό
Βάσει του Π.Δ. 37/2012 στο οποίο προβλέπεται η εφεδρεία
19.08.2017, 17:19
Εφοριακοί: Να μην θρηνήσουμε θύματα - Έλεγχοι με… ρεφενέ
«Δεν υπάρχουν πρόνοιες προστασίας, υλικοτεχνικές υποδομές, οι συνάδελφοι μας βάζουν χρήματα από την τσέπη...
19.08.2017, 16:32
Στον εισαγγελέα η Βελγίδα- Κατηγορία για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση
Η 22χρονη συνελήφθη έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν από τις ιταλικές αρχές
19.08.2017, 15:52
Υιοθετήθηκε το πρώτο αδέσποτο σκυλάκι από τη φωτιά στην Αττική
Οι πολίτες που επιθυμούν να υιοθετήσουν κάποιο από αυτά μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 213 210 0531 και 211...
19.08.2017, 15:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο επιχειρηματίας που φέρεται να απείλησε εφοριακούς
Η δίκη αναβλήθηκε για την Πέμπτη 31 Αυγούστου προκειμένου να διενεργηθεί η απαραίτητη βαλλιστική εξέταση στα...
19.08.2017, 15:22
Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο Αττικής
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην οδό Τερψιχόρης και Γαληνού στις Αχαρνές...
19.08.2017, 15:09
Σχεδόν 30.000 τα καμένα στρέμματα στον Κάλαμο σύμφωνα με το Copernicus
Οι ελληνικές Αρχές πάντως εκτιμούν έως τώρα πως η καμένη έκταση ανέρχεται σε περίπου 15.000 στρέμματα.
19.08.2017, 14:22
Η ΕΛΑΣ συνέλαβε Βελγίδα ύποπτη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση
Η 22χρονη συνελήφθη αργά το βράδυ μέσα σε επιβατηγό πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο...
19.08.2017, 09:19
Σύλληψη Τούρκου υπηκόου που επιχειρούσε να βάλει φωτιά κοντά στην Εγνατία
Ο Τούρκος βρίσκεται νόμιμα στην Ελλάδα και έχει υποβάλει αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου
18.08.2017, 22:52

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

Μποτιλιάρισμα

ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΛΩΜΟΥ ΕΩΣ ΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (καμία μεταβολή)