Η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ μετά τη ρήξη

Η πρεσβεία της Ελλάδας αναλαμβάνει εφεξής τη διπλωματική εκπροσώπηση της «φίλης» Αιγύπτου στο Κατάρ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση του Καΐρου και τεσσάρων ακόμα αραβικών δυνάμεων να διακόψουν διπλωματικές σχέσεις με τη Ντόχα.

Τα πέντε αραβικά κράτη, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Υεμένη, κατηγορούν το Κατάρ για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων – όπως το Ισλαμικό Κράτος και η αλ-Κάιντα – και για προώθηση ιρανικών συμφερόντων στην περιοχή. Το σιιτικό Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Σαουδικής Αραβίας και του υπόλοιπου σουνιτικού μπλοκ στη Μέση Ανατολή.

Το Κάιρο έχει δώσει στους καταρινούς διπλωμάτες περιθώριο 48 ωρών ώστε να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο και έχει απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς το Κατάρ. Σε παραπλήσιες ενέργειες έχουν προβεί και οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες.

Η Ντόχα αντιτείνει πως οι κατηγορίες σε βάρος της είναι αβάσιμες κι ότι δεν υπάρχει πραγματική αιτιολογία για τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η ανάληψη της διπλωματικής εκπροσώπησης από την Ελλάδα συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

Το αιγυπτιακό αίτημα έγινε δεκτό «στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο», σημειώνει το ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η χώρα μας είναι στη διάθεση όλων των πλευρών «ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».

Η Αίγυπτος αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Αφενός στο πλαίσιο προσπαθειών για οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα και αφετέρου στα τριμερή σχήματα που έχει συγκροτήσει η Αθήνα προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή (πχ Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος ή Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ).
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης