Βουλή: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για δέματα μετά την επίθεση σε Παπαδήμο

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η Βουλή μετά την αποστολή παγιδευμένου τρομοδέματος στον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, με κατεπείγουσα διαταγή του φρουράρχου που περιγράφει αυστηρά μέτρα ελέγχου με πολλαπλές δικλίδες ασφαλείας για την αποφυγή κάθε κινδύνου.

Σύμφωνα με την εντολή που διανεμήθηκε και αφορά στην εισερχόμενη αλληλογραφία στο κτίριο του Μεγάρου της Βουλής και των περιφερειακών του κτιρίων, κανένας φάκελος ή δέμα, ακόμα και οι εφημερίδες, δεν θα παραδίδονται στον παραλήπτη τους εφόσον δεν έχουν ελεγχθεί απαρέγκλιτα από ανιχνευτή X-RAY, και μάλιστα δύο φορές, και αν δεν φέρουν σφραγίδα με το εντύπωμα «ελέγχθηκε».

«Πάσης φύσεως αλληλογραφία ή δέμα, ή εισερχόμενος τύπος (εφημερίδες) η άλλο
συναφές αντικείμενο, που εισέρχεται μέσω Courier ή από διαφορετικούς συνδέσμους Υπουργείων, από αστυνομικούς της ΥΑΒΕ που είναι διατεθειμένοι στη συνοδευτική ασφάλεια Επισήμων Προσώπων ή αστυνομικούς οποιασδήποτε άλλες υπηρεσίας, καθώς και η αλληλογραφία για το Πρωτόκολλο του Πρωθυπουργού, Προέδρου της Βουλής, κομμάτων κλπ (οι οποίοι θα εισέρχονται χωρίς μεταφορικό μέσο), θα ελέγχεται απαρέγκλιτα μέσω των μηχανημάτων X-RAY», τονίζεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο που διανεμήθηκε.

Στο εξής απαγορεύεται επίσης η είσοδος υπαλλήλων courier για τη διανομή φακέλων εντός των κτιρίων της Βουλής, παρότι θα έχουν ελεγχθεί μέσω X-RAY στο κεντρικό φυλάκιο. Η αλληλογραφία μέσω courier θα ελέγχεται και δεύτερη φορά παρουσία αρμόδιου υπαλλήλου της υπηρεσίες του γραφείου για το οποίο προορίζεται αυτή και δεν θα παραδίδεται εάν ο υπάλληλος δεν προσέλθει.

Για τις Υπηρεσίες – Συνδέσμους εκτός Βουλής ο αιτούμενος έλεγχος αλληλογραφίας – δεμάτων από την ΥΑΒΕ προβλέπεται αποκλειστικά κατόπιν αδείας από τον Φρούραρχο ή τους δύο Υποφρουράρχους της Βουλής στο κεντρικό φυλάκιο. Ορίζεται, δε, πως μετά τον έλεγχο ο αστυνομικός που διενήργησε τον έλεγχο θα υποβάλλει σχετική αναφορά με το αποτέλεσμά του στο Υπασπιστήριο του Φρουράρχου, όπου θα τηρείται και ειδικό βιβλίο στο οποίο θα αναγράφεται

- η αιτηθείσα υπηρεσία
- τα στοιχεία & η ιδιότητα του προσώπου που προσκομίζει την αλληλογραφία – δέμα για έλεγχο
- η ημερομηνία και η ώρα ελέγχου
- ο διενεργών τον έλεγχο από την ΥΑΒΕ.
Αφού ο φάκελος –δέμα θεωρηθεί ασφαλές θα σφραγίζεται με το εντύπωμα «ΕΛΕΧΘΗΚΕ».

Όσον αφορά στην εισερχομένη αλληλογραφία μέσω ΕΛΤΑ, προβλέπεται στο εξής διπλός έλεγχος ημερησίως και μάλιστα από μικρό συνεργείο της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων, καθώς και από τα μηχανήματα X-RAY, κατά μόνας και παρουσία υπαλλήλου των ΕΛΤΑ της Βουλής και υπό την εποπτεία του Αξιωματικού του κεντρικού φυλακίου.

Στο έγγραφο του φρουράρχου προς όλα τα τμήματα της φρουράς της Βουλής, περιλαμβάνονται και οδηγίες για τον εντοπισμό ύποπτων δεμάτων, όπως ο διεξοδικός έλεγχος από τους ανιχνευτές X-RAY μέσω της τοποθέτησης των φακέλων ή δεμάτων υπό διαφορετικές γωνίες.

Στο κατεπείγον έγγραφο, αναφέρονται και 17 περιπτώσεις που καθιστούν ένα δέμα ύποπτο. Σύμφωνα με αυτές «ύποπτο ταχυδρομείο» θεωρείται αυτό που μεταξύ άλλων:

- δεν φέρει ευδιάκριτο τον αποστολέα ή τον παραλήπτη
- δεν φέρει ταχυδρομικές σφραγίδες
- έχει λάθος διεύθυνση ή άγνωστο αποστολέα
- έχει διαστρεβλωμένη ή τρεμάμενη γραφή
- έχει μυρωδιά πικραμύγδαλου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ορίζονται ιεραρχικά και οι περαιτέρω ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν άμεσα οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής (ΥΑΒΕ), ενώ εφιστάται η προσοχή τους σε εκείνες που δεν πρέπει να κάνουν για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Στο επίμαχο έγγραφο πάντως τονίζεται με αυστηρό ύφος ότι «οι διαδικασίες πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα για όλους, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις», ενώ επισημαίνεται στο προσωπικό της ΥΑΒΕ και το αστυνομικό προσωπικό στη συνοδευτική ασφάλεια Επίσημων Προσώπων πως πρέπει να είναι διαρκώς σε ετοιμότητα «έχοντας υπόψη το χειρότερο σενάριο που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει “υπακούοντας” πιθανόν ακόμα και στη διαίσθησή τους».
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr