Κλείσιμο

Αιγαίο: 141 παραβιάσεις από τουρκικα μαχητικά

Σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τη Δευτέρα 44 τουρκικά αεροσκάφη, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Είκοσι τουρκικά F-16, τα οποία πετούσαν σε οκτώ σχηματισμούς, πέντε CN-235 (κατασκοπευτικά), και 19 ελικόπτερα, προέβησαν επίσης σε 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Από τα είκοσι F-16, τα 14 ήταν οπλισμένα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, σε παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων προχώρησαν δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου, στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» (DENIZ KURDU), ενώ παρέμειναν στην περιοχή επί περίπου 20 λεπτά.

Την συγκεκριμένη περιοχή περιπολούσε ελληνικό παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και παρακολουθούσε συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν άμεσα στην περιοχή του Αγαθονησίου.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους. Τα τουρκικά σκάφη απομακρύνθηκαν δυτικά και νότια.
Πηγή: skai.gr