Νέος απολογισμός: Τρεις νεκροί και 16 τραυματίες από τον εκτροχιασμό

Αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στον σιδηροδρομικό δυστύχημα από τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας Intercity που σημειώθηκε χθες στις 9.40 το βράδυ, 200 μέτρα από το χωριό Άδενδρο, έξω από τη Θεσσαλονίκη καθώς, ένας από τους τραυματίες που ήταν σε σοβαρή κατάσταση, κατέληξε.


Δεκαέξι ακόμα άνθρωποι νοσηλεύονται, έξι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Ο τρίτος άνθρωπος που κατέληξε εκτιμάται ότι ήταν ο μηχανοδηγός ο οποίος ήταν διασωληνωμένος. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ οι δύο πρώτοι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή του ήταν ηλικίας 39 και 50 ετών. 



Η αμαξοστοιχία (I/C58) με 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό, εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όταν για εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Άδενδρο και στη συνέχεια το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίσμα του ΟΣΕ που βρίσκεται κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές το οποίο και διαπέρασε.

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της τραγωδίας. «Ως το μεσημέρι θα έχουμε στοιχεία από τις επί τόπου έρευνες», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης.

«Έτσι λειτουργούν τα δρομολόγια εδώ και 12 χρόνια που λειτουργεί αυτή η γραμμή και δεν έχει συμβεί το παραμικρό», πρόσθεσε αλλά ανέφερε ότι γίνονταν έργα τα οποία έπρεπε να τελειώσουν εντός του έτους.

Στο σημείο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αναμένεται και εισαγγελέας, ο οποίος θα παραλάβει τον ταχογράφο της αμαξοστοιχίας.




Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας, συνεχίζει η ανακοίνωση. Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.

Επίσης, άμεση ήταν η κινητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά με λεωφορεία και εφεδρική αμαξοστοιχία στον τελικό τους προορισμό των επιβατών που δεν τραυματίστηκαν αλλά και των επιβατών που λόγω της διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας είχαν παραμείνει σε εκατέρωθεν σταθμούς.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και όλη η σιδηροδρομική οικογένεια εκφράζει «τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».



Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος μετέβη στο σημείο του εκτροχιασμού είπε ότι πρόκειται για τραγωδία, τα αίτια της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα. «Έχουμε ζητήσει να έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. Όταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως «ποτέ ο ΟΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο» και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των αιτιών.


Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο Twitter.

«Πληροφορήθηκα με οδύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Την άμεση διενέργεια έρευνας «για να φωτισθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος» στο Άδενδρο ζητεί ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

O κ. Καραμανλής θέτει και μια σειρά ερωτημάτων για τις συνθήκες του δυστυχήματος αλλά και την αντιμετώπισή του από τις αρμόδιες αρχές.

«Πρέπει άμεσα να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τα μέτρα και τις συνθήκες ασφαλείας» τονίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Πηγή: skai.gr