Ευθεία αμφισβήτηση αρμοδιότητας από την προανακριτική για Παπαντωνίου

Σε φιάσκο οδηγείται η επιλογή της κυβέρνησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τα εξοπλιστικά, καθώς μετά τη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε για πρώτη φορά δημοσίως ευθεία αμφισβήτηση της αρμοδιότητας της Επιτροπής να ερευνήσει το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι θα επιστρέψει το φάκελο στη Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παρά τη δημόσια αμφισβήτηση οι βουλευτές της πλειοψηφίας «ροκανίζουν» χρόνο, ώστε η επιτροπή να μη λήξει τις εργασίες της πρόωρα, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για «Βατερλό» που επήλθε παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης ότι η επιτροπή ήταν αναρμόδια.

Έτσι, ακολουθούν τη ρητορική ότι πρέπει να διερευνηθεί τυχόν τέλεση του αδικήματος από τον κο Παπαντωνίου κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας και γι’ αυτό σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ζητήσουν έγγραφα που σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση του πρώην υπουργού και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, πριν λάβουν την οριστική τους απόφαση.

Σε δελτίο Τύπου της Επιτροπής, που αποφασίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:

«Η Επιτροπή αποφάσισε να εξεταστεί η αρμοδιότητά της να διερευνήσει, εάν διαπιστώνονται ενδείξεις για διάπραξη εκ μέρους του πρώην υπουργού κ. Ιωάννη Παπαντωνίου, του εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων. Η διερεύνηση θα γίνει με τον ταχύτερο δυνατό, στο πλαίσιο του κράτους δικαίου τρόπο, ώστε ακόμα και σε περίπτωση αναρμοδιότητας, να γίνει τάχιστα παραπομπή στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης».

Κατά την αντιπολίτευση πάντως, πρόκειται απλώς για «προσχήματα» των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με στόχο να αποφύγουν να εκτεθούν, επιβεβαιώνοντας τις βολές της αντιπολίτευσης περί «επικοινωνιακού σόου».

«Είναι ένα φύλλο συκής, επειδή ντρέπονται να πάνε στην Ολομέλεια», σχολίαζε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, που μετέχει στην Προανακριτική εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζοντας ότι ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί άμεσα στη Δικαιοσύνη, καθώς όπως σημειώνει ακόμα κι αν διαπιστωνόταν τέλεση αδικήματος κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων αρμόδια θα ήταν και πάλι η τακτική δικαιοσύνη.

«Αναζητούν κάτι έγγραφα. Ουσιαστικά ψάχνουν τρόπο διαφυγής», έλεγε δηκτικά από την πλευρά του βουλευτής της ΝΔ, που είναι μέλος της Επιτροπής.

Αναφορικά με το αδίκημα της απιστίας κατά του δημοσίου, η ανακοίνωση της Επιτροπής επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες και οι κυβερνητικοί βουλευτές παραδέχονται τώρα ότι η Προανακριτική Επιτροπή «δεν είναι αρμόδια» να το εξετάσει, καθώς όπως αναφέρεται «υπάρχει εξάλειψη του αξιόποινου για το συγκεκριμένο αδίκημα λόγω παραγραφής».
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά