Κλείσιμο

Το «στοιχειωμένο» φράγμα της Μεσοχώρας - Δεν λειτουργεί επί 16 χρόνια (vid)

Η έκφραση «γεφύρι της Άρτας» είναι πολύ λίγη για να περιγράψει το τι συμβαίνει στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας, στην καρδιά της Πίνδου, το οποίο είναι ολοκληρωμένο από το 2001, δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία ημέρα και χρησιμοποιείται για… γκράφιτι.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ολόκληρο το έργο έχει κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σημερινά χρήματα, ενώ για κάθε χρόνο που το φράγμα δε λειτουργεί η εταιρεία εκτιμά ότι χάνει περί τα 20-30 εκατ. ευρώ από δυνητικά έσοδα.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις, Κυριάκος Πιερρακάκης, (ο οργανισμός έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις έχει αναδείξει το θέμα) υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το φράγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει το 2020, υπό την προϋπόθεση όμως να αρχίσουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ άρχισε να κατασκευάζει το γιγάντιο έργο υποδομής με ελλιπή σχεδιασμό, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα ακυρωθεί στα δικαστήρια, ενώ το έργο «πάγωσε» εξαιτίας ορισμένων κατοίκων ενός μικρού χωριού της Πίνδου και κάποιων περιβαλλοντικών οργανώσεων που αντιδρούν, ενώ το κεντρικό κράτος κωλυσιεργεί ή αδιαφορεί.

Η περίπτωση του Κεράνης


Την ίδια στιγμή, το δημόσιο πληρώνει 9 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για εκμισθώσεις κτιρίων για δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Εκτιμάται ότι μόνο για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται με 232.000 ευρώ το μήνα, ή 2,65 εκατ. ευρώ το έτος, και για το λόγο αυτό είχε προκριθεί η μεταστέγαση στο εργοστάσιο Κεράνης που παραμένει κενό επί της οδού Θηβών ενώ κοστίζει εκατομμύρια ευρώ στο δημόσιο. Ωστόσο, οι υπάλληλοι του υπουργείου αντιδρούν έντονα στη μεταστέγαση γιατί θεωρούν ότι το κτίριο δεν βρίσκεται σε βολικό σημείο.

"Αλλάξτε μας τα... φώτα" 

Από την πλευρά του, ο μηχανικός Γιώργος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι μόνο από αλλαγή λαμπτήρων σε δρόμους, λεωφόρους και πλατείες με λάμπες νέας τεχνολογίας, κυρίως τύπου LED, το δημόσιο θα εξοικονομούσε 65 εκατ. ευρώ ετησίως...

To βίντεο της διαΝΕΟσις

Πηγή: skai.gr