Έρευνα εφ' όλης της ύλης για τα καταγγελλόμενα της Ράικου διέταξε η Θάνου

Έρευνα εφ' όλης της ύλης για τα καταγγελλόμενα από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου που παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή με βαρύτατες καταγγελίες για παράκεντρα εξουσίας και σχέδιο ηθικής της εξόντωσης το οποίο συσχέτισε με την συνεχιζόμενη έρευνα για την Nοvartis, παρήγγειλε με έγγραφό της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Η κυρία Θάνου με αφορμή τις καταγγελίες Ράικου αλλά και την αναφορά ανακρίτριας σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς ότι δεν απέστειλε εγκαίρως έγγραφα και άλλο υλικό σχετικό με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις των εξοπλιστικών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου παρήγγειλε η έρευνα να επεκταθεί και στα δύο σκέλη προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες των εμπλεκομένων, ενώ παράλληλα στο έγγραφό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ήδη είχε δρομολογηθεί η επιλογή νέου επικεφαλής για την Εισαγγελία Διαφθοράς από τις 16 Μαρτίου με σχετικό ερώτημα που είχε αποστείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου τονίζει στο έγγραφό της, ότι για την επιλογή του επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς μόνο αρμόδιο να αποφανθεί είναι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και αφήνει να εννοηθεί πως σύντομα θα υπάρξει απόφαση για ορισμό νέου εισαγγελικού λειτουργού που θα αντικαταστήσει την Ελένη Ράικου η οποία υπηρέτησε στο συγκεκριμένο πόστο επί δύο θητείες συνεχώς και ουσιαστικά από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκε ο θεσμός της Εισαγγελίας Διαφθοράς ασχολούμενη με το σύνολο σχεδόν των μεγάλων υποθέσεων κρατικής διαφθοράς που ερευνήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Με αφορμή τον δημιουργηθέντα θόρυβο εξαιτίας της δήλωσης παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και της αναφοράς της ανακρίτριας του Ν. 4022/2011, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

1) Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.

2) Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ.

3) Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς.

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου