Γαβρόγλου: Εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ μόνο με απολυτήριο Λυκείου σε βάθος 3ετίας

Την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μόνο με απολυτήριο Λυκείου εντός της προσεχούς τριετίας, προανήγγειλε από τη Βουλή, ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το υφιστάμενο σύστημα «απαράδεκτο» καθώς όπως είπε ενισχύει τη λεγόμενη «παπαγαλία». Παράλληλα, για πρώτη φορά ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η προγραμματισμένη θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια θα είναι υποχρεωτική.

«Πρέπει να αποδραματοποιηθούν οι εξετάσεις. Είναι αδιάβλητες αλλά δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει μόνο όποιος τα έχει “μάθει απ έξω”. Τυραννιόνται τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου αναφερόμενος στις πανελλαδικές εξετάσεις και πρόσθεσε ότι: «πρέπει να κρατήσουμε τα καλά, που είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας και να δούμε πως σιγά σιγά θα εισάγονται τα παιδιά στα πανεπιστήμια με βαθμό απολυτηρίου. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει από το χρόνου. Έχει ορίζοντα 3ετίας. Όμως τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει προηγουμένως εθνικό σχέδιο αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού».

Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε ότι το φλέγον αυτό ζήτημα θα συζητηθεί περαιτέρω στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε μέσα από το διάλογο να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για ν’ αποκτήσει το απολυτήριο Λυκείου αξία, καθώς και τι βαθμό θα πρέπει να φέρει για να εισαχθεί κανείς στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπεραμυνόμενος του προγράμματος της Θεματικής Εβδομάδας που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας και έχει προκαλέσει από αναστάτωση έως ακραίες αντιδράσεις, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή σε αυτό θα είναι υποχρεωτική.

«Κανένας γονέας δεν θα μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του από την θεματική εβδομάδα. Θα γίνει στα γυμνάσια και είναι υποχρεωτικότατο να γίνει», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η μία εβδομάδα δίνει τεράστια ευελιξία στον σύλλογο καθηγητών.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις υψηλών τόνων δηλώσεις από μερίδα εκπαιδευτικών, εκκλησιαστικών κύκλων και πολιτικών, πρόσθεσε εμφατικά: «να προσέχουν ορισμένοι που αντιδρούν να μην ταυτιστούν με αντιδράσεις και με “στρατόπεδα”, που δεν θα ήθελαν να εμπλακούν», ξεχνώντας βέβαια ίσως ότι κατά του πολυσυζητημένου προγράμματος έχουν ταχθεί και στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ ή επιθυμώντας να απευθύνει μήνυμα και προς αυτή την κατέυθυνση.

«Η θεματική εβδομάδα έχει θέματα διατροφής, εθισμού όχι μόνο ναρκωτικών αλλά και ίντερνετ, καθώς θέματα σχέσεων ανάμεσα στα φύλα. Ορισμένοι φοβούνται και τρέμουν στο να μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα που όλη η κοινωνία τα συζητά και είναι καθεστώς σε όλο τον κόσμο», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Κώστας Γαβρόγλου προανήγγειλε επίσης τη σύσταση Επιτροπής για τα Οικονομικά της Εκπαίδευσης, στην οποία θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες που έχουν προτείνει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, την οποία όπως είπε θα ανακοινώσει επισήμως αύριο ο πρωθυπουργός.

«Έργο της επιτροπής θα είναι η μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα κλείσει η ψαλίδα ως προς τις ανελαστικές δαπάνες. Έως τον Ιούνιο ελπίζουμε να έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά