Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις

Απόφαση με σημαντικές παραμέτρους για τις ομαδικές απολύσεις εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σχετικά την υπόθεση της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ κατά του υπουργείου Εργασίας. Την τελική απόφαση θα πάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας, που είχε παραπέμψει το θέμα στο Λουξεμβούργο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν μεν να έχουν νομοθεσίες που αποκλίνουν από το δίκαιο της Ένωσης για να προστατεύουν τους εργαζόμενους από ομαδικές απολύσεις, όμως αυτό μπορεί να γίνεται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ελληνική νομοθεσία που αποτέλεσε αντικείμενο της δίκης για την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Ευρωδικαστήριο έκρινε ότι η πρόβλεψη της ελληνικής νομοθεσίας ότι ο υπουργός Εργασίας μπορεί να μην επιτρέπει ομαδικές απολύσεις για λόγους δημόσιου συμφέροντος είναι μόνο εν μέρει συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις κοινοτικές οδηγίες.

Η απόφαση δεν είναι κόλαφος για την ελληνική πλευρά, όμως το Δικαστήριο επικρίνει τα κριτήρια που θέτει η ελληνική πλευρά για την έγκριση ομαδικών απολύσεων, σημειώνοντας πως το πρώτο δεν μπορεί να γίνει δεκτό, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι διατυπωμένα με τρόπο «υπέρμετρα γενικό και ασαφή».

Συνεπώς, τα κριτήρια που θέτει η ελληνική πλευρά δεν ικανοποιούν την αρχή της αναλογικότητας και δεν δίνουν σε εργοδότες σαφή εικόνα για ποιοι είναι οι πάγιοι κανόνες στην αγορά εργασίας όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις.

Το Δικαστήριο σημειώνει δε πως επίμαχα κριτήρια μπορεί να μειώσουν την ελκυστικότητα της χώρας μας για επενδύσεις, καθώς ενδέχεται να περιορίσουν τη δυνατότητα επιχειρήσεων να ρυθμίσουν και να τροποποιήσουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας.

Το Δικαστήριο σημειώνει ακόμα
ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εκτάκτως να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές οδηγίες με το επιχείρημα ότι η ανεργία είναι πολύ υψηλή και περνά οξεία οικονομική κρίση.

Μετά ταύτα, για την υπόθεση της ΑΓΕΤ το Ευρωδικαστήριο έκρινε πως η άρνηση του αρμοδίου υπουργού για την ματαίωση των ομαδικών απολύσεων ήταν εν μέρει σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο υπουργός μπορούσε αλλά όφειλε να έχει θέσει σαφή κριτήρια για την απόφασή του και πάντως όχι το γενικό και αόριστο κριτήριο για λόγους δημόσιου συμφέροντος.

Επιπλέον κρίθηκε ότι ο χειρισμός των ομαδικών απολύσεων για την περίπτωση της ΑΓΕΤ αντιβαίνει ευθέως στην βασική αρχή για ελεύθερη εγκατάσταση των επιχειρήσεων καθώς τις εμποδίζει να εφαρμόσουν στη χώρα μας το κοινοτικό δίκαιο.

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάδρου