Πεδίο μάχης το λιμάνι του Ηρακλείου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης άφησε ο Κουρουμπλής

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στο λιμάνι του Ηρακλείου μετά από ντου αγροτών που αντιδρούν στην, συνεχιζόμενη για όγδοη ημέρα, απεργία της ΠΝΟ.

Μία ομάδα ναυτεργατών που βρέθηκε πάνω στο ακινητοποιημένο πλοίο Blue Horizon της Blue Star Ferries, έγινε ο στόχος των οργισμένων αγροτών, οι οποίοι εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον τους.

Από την πλευρά τους οι ναυτεργάτες απάντησαν εκτοξεύοντας νερό από μία μάνικα, προκειμένου να τους απωθήσουν. Στη συνέχεια το πλοίο μάζεψε κάβους και απομακρύνθηκε από την προβλήτα.

Οι αγρότες, μάλιστα, έβαλαν φωτιά σε εκδοτήριο της ΑΝΕΚ στο οποίο, λόγω των υλικών που υπάρχουν μέσα στο κτίριο σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ ορισμένοι δεν επιτρέπουν στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να προσεγγίσουν το σημείο και να σβήσουν την φωτιά ολοσχερώς.

Παράλληλα ένας λιμενικός αισθάνθηκε αδιαθεσία και ένα ασθενοφόρο έσπευσε στο σημείο προκειμένου να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες.

Υπό άτυπη ομηρία τελεί ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Σαϊτάκης, καθώς, αν δεν δοθεί λύση, δεν μπορεί να αποχωρήσει από το λιμάνι όπου έχει εγκλωβιστεί.

Πάγιο αίτημα των αγροτών είναι να δρομολογηθεί ένα ακόμη πλοίο ασφαλείας, προκειμένου να μεταφερθούν τα ευπαθή προϊόντα τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί από τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ είναι τεράστια.



Στο μεταξύ, υπομονή μέχρι αύριο το πρωί συνέστησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως πιστεύει ότι θα πρυτανεύσει η λογική, από τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς γιατί δεν επανδρώνεται και ένα δεύτερο πλοίο ασφαλείας προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες, απάντησε ότι ο νόμος απαιτεί την ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Κάνουμε ότι μπορούμε και αυτό το κατανοεί και η κοινή γνώμη. Χρειάζεται ψυχραιμία» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης:

«Προσπάθησα μία εβδομάδα να επικρατήσει η λογική και ακολούθησα ήπιους τόνους. Θεωρώ ότι αύριο τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που όλοι θα καταλάβουν πως η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βάλουμε τους ναυτικούς να μαλώνουν με τους νησιώτες» είπε και σημείωσε με νόημα ότι«αν μετά τη συνεδρίαση της ΠΝΟ δεν έχει δοθεί λύση, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει»



Πηγή: skai.gr