Άρειος Πάγος: Το ελληνικό Δημόσιο έχασε τη μάχη για το C4I

Ο Άρειος Πάγος ακύρωσε την απόφαση του Εφετείου, που είχε δικαιώσει το ελληνικό Δημόσιο για την υπόθεση του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

Το Εφετείο είχε κάνει δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου το οποίο ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, με την οποία κρίθηκε ότι πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 39.818.595 ευρώ στην αμερικανική εταιρεία SAIC, υπεργολάβος της οποίας είναι η Siemens. Η αμερικάνικη εταιρεία προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και τελικά κέρδισε την υπόθεση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ΄ αριθμόν 517/2016 απόφαση του έκρινε ότι το Εφετείο εσφαλμένα ακύρωσε την οριστική απόφαση της διαιτησίας «καθώς κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αναδίκαση της ουσίας της υποθέσεως που εκ των πραγμάτων καταλήγει να ανατρέψει την οριστικότητα της επιλύσεως της διαφοράς από το διαιτητικό δικαστήριο, αναιρώντας το θεμέλιο στο οποίο απέβλεψαν τα μέρη κατά τη συναμολόγηση της διαιτητικής ρήτρας».

Ο Άρειος Πάγος σημειώνει ότι «πρέπει να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, να παραπεμφθεί δε η υπόθεση για νέα εκδίκαση στο δικαστήριο που την εξέδωσε, εφόσον είναι δυνατή η σύνθεσή του από άλλους δικαστές».
Πηγή: skai.gr