Κουντουρά για τουρισμό: Ρεκόρ το 2016 και θετικά μηνύματα για το 2017

Το νέο ρεκόρ αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό που αναμένεται να σημειωθεί κατά το 2016 και τις πρώτες θετικές ενδείξεις για το 2017 σημείωσε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά κατά την πρώτη ημέρα του World Travel Market, της μεγάλης Παγκόσμιας Τουριστικής Έκθεσης του Λονδίνου.

Αναφερόμενη στη βρετανική αγορά, είπε ότι μέχρι τώρα υπάρχει ετήσια αύξηση αφίξεων κατά περίπου 7% μετά από μια χρονιά ρεκόρ το 2015. Πρόσθεσε ότι ήδη οι προκρατήσεις για το 2017 είναι εξαιρετικά καλές.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, λέγοντας ότι μετά από «σκληρές διαπραγματεύσεις» υπάρχουν πλέον απευθείας πτήσεις προς κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα από τις 17 Μαρτίου μέχρι σχεδόν τις 15 Νοεμβρίου. Όπως συμπλήρωσε, προστέθηκαν νέοι προορισμοί που αποδεικνύονται πολύ δημοφιλείς για το 2017.

«Ο θεματικός μας τουρισμός ισχυροποίησε και στήριξε το προσφερόμενο προϊόν, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, τα εμπορικά επιμελητήρια, τις ενώσεις ξενοδόχων, τον ιδιωτικό τομέα που στήριξε αυτή την προσπάθεια, γιατί όταν οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Καταφέραμε να στηρίξουμε νέους προορισμούς, ανοίξαμε νέες αγορές, είδαμε για παράδειγμα στο Ιόνιο και στην Αθήνα και σε άλλους προορισμούς επισκέπτες από τη Νότιο Κορέα, από την Κίνα, από τη Μέση Ανατολή, ανοίξαμε πολύ δυνατά την Αμερική, έχουμε εξαιρετικά σημαντικά νούμερα από την Πολωνία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, χώρες που αναδύονται και θέλω να πω ότι το 2017 ξεκινά ήδη εξαιρετικά καλά. Η στρατηγική μας έχει αποδώσει και συνεχίζουμε», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση αυτοτελούς υπουργείου Τουρισμού, η κ. Κουντουρά είπε ότι ναι μεν πλέον επισημοποιήθηκε η δημιουργία αυτού, αλλά τις ίδιες αρμοδιότητες είχε αναλάβει στην ουσία από τον Αύγουστο.

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη. Η κυβέρνηση έδειξε στην πράξη ότι ο τουρισμός είναι προτεραιότητα και όλοι θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να μπορέσουμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και σε αφίξεις και σε έσοδα, γιατί αυτό θα δώσει μια πολύ μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία που για μας είναι τόσο σημαντικό για να βγούμε από την κρίση», είπε.

Η κ. Κουντουρά ανέφερε σε παρουσίαση των πεπραγμένων του 2016 ότι έως το τέλος του έτους ο αριθμός των αφίξεων αναμένεται να φτάσει τα 27 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών με κρουαζιέρες.

Πάλι αναφερόμενη στη βρετανική αγορά επισήμανε ότι ξεκινούν νέες πτήσεις, όπως π.χ. προς Χανιά από Μπέρμιγχαμ και Μπρίστολ.

Τόνισε σε ότι έχει προωθηθεί ο εναλλακτικός, θεματικός τουρισμός, που συμβάλλει στην αύξηση της ροής των επισκεπτών. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η Ελλάδα προσφέρει πλέον πολύ περισσότερα από ήλιο και θάλασσα, δίνοντας μεταξύ άλλων τα παραδείγματα του πολιτιστικού και γαστρονομικού τουρισμού, όπως και του τουρισμού της περιπέτειας και των σπορ.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, παράγοντες του τουρισμού από περιφέρειες, δήμους και κεντρικές υπηρεσίες επισήμαναν ότι για πρώτη φορά στο World Travel Market και σε ό,τι αφορά την κίνηση από τη βρετανική αγορά διατυπώνεται προβληματισμός για το κόστος των ταξιδιών στην Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας εξασθένισης της στερλίνας έναντι του ευρώ, λόγω των ανησυχιών για το Brexit.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο