Παραιτήθηκαν δύο αντιπροέδροι του ΣτΕ από την Ένωση Δικαστών με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες

Θέματα μείζονος θεσμικής σημασίας θέτουν με τις έγγραφες παραιτήσεις τους από την Ένωση Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου που επικρίνουν με δριμύτητα τόσο την πρόσφατη τοποθέτηση του Προέδρου του Δικαστηρίου περί ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, με επίκληση του "κλίματος" που έχει δημιουργηθεί, όσο και την υποστηρικτική προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ, ανακοίνωση της Ενώσεως τους.

Οι αντιπρόεδροι, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστος Ράμμος εγγράφως - μάλιστα ο δεύτερος κοινοποίησε σε όλα τα μέλη του δικαστηρίου την επιστολή του - θεωρούν απαράδεκτη την επίκληση ως λόγο ματαιώσεως της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες "του κλίματος που έχει διαμορφωθεί" και κάνουν λόγο, ειδικώς ο κ. Ράμμος περί "μέγαλου ατοπήματος" και για "συνθήκες αρνησιδικίας".

Ειδικότερα, ο κ. Ράμμος με την επιστολή του την οποία κοινοποίησε χθες σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλώνει ότι "αποχωρεί από την Ένωση των δικαστικών λειτουργών του Δικαστηρίου" και ανακοινώνει ότι την απόφαση αυτή έλαβε την περασμένη Παρασκευή λόγω των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Ολομέλεια και μετά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Ράμμος αναφέρει στην επιστολή του πως οι λόγοι ματαιώσεως της Ολομέλειας που επικαλέστηκε, τόσο ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Νίκος Σακελλαρίου, όσο και η Ένωση των Δικαστών του ΣτΕ σε ανακοίνωση της την ημέρα εκείνη, με την επίκληση του "κλίματος που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις", συνιστούν "μέγα ατόπημα".

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Ράμμος, "η άποψη ότι το Δικαστήριο η ο κάθε δικαστής στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να παραιτηθεί και να απέχει έστω και προσωρινά, αλλά πάντως επ΄ αόριστον, από την επιτέλεση του θεσμικού συνταγματικού του καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από το να τέμνει αδιατάρακτο τις ενώπιον του αγόμενες διαφορές έτσι ώστε να επιλύονται οι αμφισβητήσεις που διαπερνούν την κοινωνία με την αυθεντία της δικαστικής λειτουργίας όταν έχει αναπτυχθεί - και μάλιστα εκτός δικαστηρίου – κλίμα έντασης, είναι πρωτοφανής".

Ο κ. Ράμμος στηλιτεύοντας, όπως και η κυρία Σακελλαροπούλου τη ματαίωση της Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω "κλίματος" συνεχίζεις ασκώντας σκληρή κριτική στον Πρόεδρο του ΣτΕ καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει.

"Η άποψη με άλλα λόγια, που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄ αόριστον τη διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος ( το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά τη γνώμη μου αρνησιδικία".

Και διερωτάται κλείνοντας ο κ. Ράμμος. " Τί θα λέγαμε αν ένας βοηθός εισηγητής αρνιόταν να καταθέσει προεισήγηση η ένας Σύμβουλος αρνιόταν να καταθέσει εισήγηση επικαλούμενος ότι λόγω κλίματος δεν μπορεί να ασκήσει με νηφαλιότητα τα καθήκοντά του;"

Και συνεχίζει. " Μπορεί κανείς να διανοηθεί το 1969 αναβολή είτε της συζήτησης είτε της διάσκεψης επί της υποθέσεως των απολυμένων από τη στρατιωτική δικτατορία δικαστών κατ΄ επίκληση "δυσμενών συνθηκών" η "κακού κλίματος";

Και καταλήγει. "Ενόψει όλων αυτών δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι μέλος της Ένωσης".

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου που έχει διατελέσει επί χρόνια και πρόεδρος της Ενώσεως των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε γραπτή - δήλωση της, στηλιτεύει την επίκληση λόγων "κλίματος" για την ματαίωση της διάσκεψης τ ης Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες, παραιτείται από μέλος της Ενώσεως, λόγω της υποστηρικτικής προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ ανακοινώσεως που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τονίζει μεταξύ άλλων" πως με την ανακοίνωση της Ενώσεως που αποδοκιμάζει τα "όσα αντίθετα αναφέρονται στο τύπο" με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη φορά, κατά την αντίληψή μου σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου".

"Το συγκεκριμένο ατόπημα, συνεχίζει η κυρία Σακελλαροπούλου, πλήττει καίρια τον θεσμικό ρόλο της Ενώσεως και σηματοδοτεί αλλαγή στη μακρόχρονη πορεία της, από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης γνώμης του συνόλου των μελών του Δικαστηρίου, σε διοικητική υπηρεσία".

Μετά τις επιστολές παραίτησης των δύο αντιπροέδρων από την Ένωση του ΣτΕ συγκαλείται εκτάκτως στις 13 Οκτωβρίου γενική συνέλευση των μελών του Δικαστηρίου προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει.

Η απάντηση Παρασκευόπουλο στο ζήτημα που έχει προκύψει.


Παναγιωτόπουλος: "Να προστατευθεί ο θεσμός του Συμβουλίου της Επικρατείας" 

Tην ανάγκη να προστατευτεί ο θεσμός του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημαίνει σε δήλωση του ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου Γιώργος Παναγιωτόπουλος που υπήρξε ο μακροβιότερος πρόεδρο του ΣτΕ τα τελευταία χρόνια.

«Με την ιδιότητα εκείνου που από την πλήρη εφαρμογή της συνταγματικής διάταξης η οποία επιβάλλει την 4ετία στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, είμαι ο μόνος που έχω υπηρετήσει επί μια 4ετία, καλώ όλους τους αγαπητούς πρώην συναδέλφους , καλώ επίσης και όλους τους εμπλεκόμενους στη Δικαιοσύνη, με συνεννόηση και αγαθή προαίρεση και μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια να προστατεύσουν το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου Επικρατείας .

Ο θεσμός είναι απαραίτητος για την λειτουργία της πολιτείας και της κοινωνίας».


Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου