ΣΥΡΙΖΑ: Διαρκής αστυνομική αυθαιρεσία με στήριξη σε ανώτερα κλιμάκια της ΕΛΑΣ

«Διαρκή αστυνομική αυθαιρεσία με στήριξη σε ανώτερα κλιμάκια της ΕΛΑΣ» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή αναφορές για εξευτελισμό ανηλίκων προσφύγων – μεταναστών, από αστυνομικούς στο Τμήμα Ομονοίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί «ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας» και την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία όσων αστυνομικών είναι υπαίτιοι για την υπόθεση.

Ειδικότερα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η αστυνομική αυθαιρεσία είναι διαρκής». «Στο βαθμό, βέβαια, που επιβεβαιώνονται οι περιγραφές για τα γεγονότα (διαδικασίες εξακρίβωσης που υπέστησαν για πολλές ώρες πέντε προσφυγόπουλα 12-14 χρονών) αυτά ξεφεύγουν από το επίπεδο της αυθαιρεσίας και περνούν στο επίπεδο μιας απόλυτα αντικοινωνικής αγριότητας» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Δυστυχώς δεν είναι ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό. Η αστυνομική αυθαιρεσία, ως φαίνεται, είναι διαρκής και υποσκάπτει συστηματικά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαφορετικού κλίματος προς όφελος της προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών» τονίζει η Κουμουνδούρου.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, ασφαλώς, αποτελεί κλιμάκωση αυτής της αυθαιρεσίας, που είναι αποτέλεσμα και της συνεχιζόμενης ατιμωρησίας αστυνομικών οργάνων, που αποδεδειγμένα παραβιάζουν βάναυσα τους δημοκρατικούς κανόνες, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όλα, όμως, έχουν το όριό τους προσθέτει το κόμμα.


- Επειδή θύματα ήταν μικρά παιδιά, που καταγγέλλεται ότι κακοποιήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

- Επειδή, κανείς και καμία δεν πρέπει να ανέχεται ή να σιωπά μπροστά σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

«Ζητάμε τη διερεύνηση του συμβάντος και την άμεση απομάκρυνση και τιμωρία όσων διέπραξαν, συγκάλυψαν, ανέχτηκαν τις συγκεκριμένες πράξεις».

«Οι ευθύνες για όσα αναφέρονται παραπάνω, προφανώς δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένους αστυνομικούς. Τέτοιες ενέργειες φαίνεται να βρίσκουν στήριξη σε ανώτερα κλιμάκια της ΕΛΑΣ. Το φαινόμενο, λοιπόν, της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι βαθύτερο και ασφαλώς ευρύτερο. Το αίτημα για άμεσο και ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας είναι πιο επιτακτικό και επίκαιρο από ποτέ» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να λάβει μέτρα για όσους αστυνομικούς καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν από την πλευρά τους τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που κατέθεσαν αναφορικά με το θέμα των ανηλίκων προσφύγων – μεταναστών στο ΑΤ Ομονοίας. 
Πηγή: skai.gr