Αρχίζει η συζήτηση στο ΣτΕ για το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες

Η πρώτη διάσκεψη των δικαστών της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου θα κριθεί το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες ξεκινά σήμερα, με τις εκτιμήσεις δικαστικών πηγών να αναφέρουν, πως το πιθανότερο είναι η διάσκεψη αυτή, να είναι η πρώτη, όχι όμως και η μόνη.

Οι ανώτατοι δικαστικοί με πρόεδρο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νίκο Σακελλαρίου που δίκασαν τον περασμένο Ιούλιο τις προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών, σήμερα θα ανοίξουν τα μεγάλα θέματα που έχουν τεθεί σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου αλλά και άλλες παραβιάσεις του συντάγματος σε σχέση με τον προσδιορισμό των αδειών στις τέσσερις.

Η διάσκεψη έχει οριστεί για τις 9.30 το πρωί και είναι άγνωστο ποιά ώρα θα ολοκληρωθεί, καθώς τα θέματα που έχουν τεθεί και θα απασχολήσουν τους ανώτατους δικαστικούς είναι πολλά και σύνθετα.

Αλλωστε η συγκυρία με τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων και τις αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο για τον πολυσυζητημένο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα, και επιπλέον έχουν θέσει και νέα θέματα σχετικά με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που οδήγησαν και στην αποχώρηση ενός εκ των υπερθεματιστών του κ. Ιωάννη- Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.

Η επικείμενη απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, πάντως, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις ενδιαφερόμενες πλευρές, επιχειρηματικά σχήματα που πήραν άδεια και άλλα που δεν πήραν, με τις εκτιμήσεις δικαστικών πηγών να διχάζονται σε σχέση με το ποιά μπορεί να είναι τελικά η κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου.

Δικαστικές πηγές, εκτιμούν, ότι το δικαστήριο πέραν του δίπολου συνταγματικός ή αντισυνταγματικός νόμος που αποτελεί και το βασικό δικαστικό δίλημμα που θα κριθεί, ενδέχεται να προχωρήσει και σε άλλες λύσεις χωρίς να εισέλθει στην ουσία των θεμάτων που έχουν τεθεί από τα κανάλια που προσέφυγαν.

Δεν απέκλειαν, για παράδειγμα, την πιθανότητα απόρριψης των προσφυγών για τυπικούς λόγους, ή την υποβολή προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κάτι που είχε γίνει και στην υπόθεση του βασικού μετόχου.

Πάντως η σημερινή διάσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες το πιθανότερο είναι να μην καταλήξει σε απόφαση και να επαναληφθεί, όταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας το αποφασίσει.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου