Κλείσιμο

Σφοδρή αντιπαράθεση υπ. Παιδείας - δημάρχου Ωραιοκάστρου για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του γενικού γραμματέα του Υπουργείο Παιδείας, Γιάννη Παντή, με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Αστέριο Γαβότση, διαμείφθηκε στον αέρα του ΣΚΑΪ για το ζήτημα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα μαθητικά σώματα των σχολείων ανά την Ελλάδα.

Το θέμα ανακινήθηκε μετά την εναντίωση τριών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων μαθητών του Ωραιοκάστρου (του 1ου, του 2ου και του 5ου δημοτικού), στη σταδιακή ένταξη ανήλικων προσφύγων σε σχολεία.

Οι σύλλογοι εκφράζουν φόβους για τους κινδύνους υγείας που μπορεί να έχει ο συγχρωτισμός ντόπιων παιδιών και ανεμβολίαστων προσφυγόπουλων ενώ απειλούν με καταλήψεις στα σχολεία, σε περίπτωση που δεν γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις τους.

Μιλώντας στην εκπομπή της Χριστίνας Βίδου, «Ζωή.gr», ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσε πως θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί στα παιδιά και,αφού παρασχεθούν οι σχετικές εγγυήσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας, θα ξεκινήσει η όποια διαδικασία.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου ανταπάντησε από την πλευρά του (με την ιδιότητα του ιατρού) ότι οι εμβολιασμοί των μαθητών καθυστερούν δραματικά: «Τώρα εμβολιάζονται τα παιδιά της Νέας Καβάλας για την ηπατίτιδα – μη μου πει ο κ. Παντής ότι θα μου δώσουν πιστοποιητικά οι γιατροί των ΜΚΟ», είπε χαρακτηριστικά, θέτοντας ζήτημα αξιοπιστίας και ξεκαθαρίζοντας πως θα δεχθεί βεβαιώσεις μόνο από τα τοπικά νοσοκομεία.

Ο γγ διευκρίνισε πως για την ώρα δεν έχει «καν» αποφασιστεί ποια σχολεία πληρούν τα κριτήρια ώστε να επωμισθούν την εισαγωγή των νέων μαθητών από τη Συρία και άλλες χώρες. Ο κ. Παντής αναρωτήθηκε για ποιον λόγο δημιουργείται εκ προοιμίου αρνητικό κλίμα προς αυτά τα παιδιά.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ιδεοληψίες», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ακόμα δεν έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση και πως βασικό κριτήριο για την επιλογή των σχολείων είναι η απόστασή τους από τα κέντρα φιλοξενίας. «Αν ένα σχολείο δεν έχει την δυνατότητα, δεν θα το κάνουμε», είπε.

Ο δήμαρχος Γαβότσης απάντησε στον κ. Παντή πως η ανησυχία των κατοίκων πηγάζει ακριβώς από το κριτήριο της απόστασης, καθώς το Ωραιόκαστρο είναι μέσα στην ακτίνα «πρώτης επιλογής» από κέντρα φιλοξενίας». Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και στην περίπτωση της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας έφερε την τοπική αυτοδιοίκηση «προ τετελεσμένου γεγονότος.» «Είμαστε οι πρώτοι που θα δεχθούμε παιδιά, είπε».

«Δεν είναι απόφαση κανενός συλλόγου γονέων και κανενός δημάρχου η ένταξη των προσφυγόπουλων – το τελικό πράσινο φως θα δοθεί με ευθύνη του Υπουργείου», διεμήνυσε ο κ. Παντής, τονίζοντας πως η φροντίδα για την διαπαιδαγώγηση των ανήλικων προσφύγων, εκτός από διεθνής, «είναι και προσωπική».

Ο γγ του υπουργείου Παιδείας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός πως, ούτως ή άλλως, στην αρχή τα προσφυγόπουλα θα παρακολουθούν μαθήματα διαφορετικές ώρες από τους ντόπιους μαθητές, σε χώρους υποδοχής. Αφού εμβολιαστούν, τα παιδιά θα περάσουν από μία περίοδο προετοιμασίας μέχρι να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό μαθησιακό επίπεδο που θα τα καθιστά ικανά να παρακολουθήσουν το μάθημα στην ίδια τάξη με τους ντόπιους συμμαθητές τους.

Ο δήμαρχος κ. Γαβότσης ανταπάντησε πως, λόγω της λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 4μ.μ το απόγευμα, ντόπιοι και πρόσφυγες μαθητές θα συνυπάρχουν στον χώρο για μερικές ώρες και αντιπρότεινε την δημιουργία πρόχειρων δομών σε παλιές αποθήκες βιοτεχνίας της περιοχής, επιμένοντας πως τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας δεν θα είναι εφικτό να υλοποιηθούν. «Η τοπική κοινωνία και να μην είναι δεξιοί, θα τους κάνουμε χρυσαυγήτες στο τέλος», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας