Χωρίς ίχνος διεθνούς πιστοποίησης το σύστημα για τον διαγωνισμό για τις άδειες

Χωρίς διεθνή πιστοποίηση παραμένει, τελικά, το ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως επί της ουσίας αποκαλύπτεται από την απαντητική επιστολή της πενταμελούς Επιτροπής διενέργειας της δημοπρασίας προς τους συμμετέχοντες.

Η Επιτροπή δηλώνει αναρμόδια και δεν απαντά σε συγκεκριμένα τεκμηριωμένα αιτήματα που ετέθησαν από το σύνολο των υποψηφίων, το βασικότερο εκ των οποίων είναι η διεθνής πιστοποίηση του συστήματος.

Όπως αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο, «η σύμβαση της αναθέτουσας Αρχής με τον ανάδοχο, το πρακτικό παραλαβής του συστήματος και η πιστοποίηση αφορούν την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στην οποία έχουν προωθηθεί τα σχετικά αιτήματα».

Η Επιτροπή αναφέρει επίσης
ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα χρησιμοποιηθεί η δομημένη καλωδίωση του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και το κλειστό δίκτυο για την υποβολή των προσφορών υλοποιείται πάλι με ευθύνη της Γενικής Γραμματέας Ενημέρωσης.

Επίσης, ο κεντρικός εξυπηρετητής του συστήματος στο χώρο της κεντρικής αίθουσας θα είναι κλειδωμένος σε ειδικό χώρο, ενώ η αίθουσα υπολογιστών του κτηρίου θα ειναι σφραγισμένη.

Με άλλα λόγια δηλαδή, η πιστοποίηση του συστήματος και η εγκυρότητα του διαγωνισμού εναπόκειται στους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης του Νίκου Παππά, ενώ το δεδομένο ότι θα χρησιμοποιηθεί η υπάρχουσα καλωδίωση του κτηρίου αφήνει περιθώρια για προσβασιμότητα και συνεπώς αλλοίωση των στοιχείων των προσφορών.

Επίσης, από την ανακοίνωση προκύπτει ότι το ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου θα διενεργηθεί ένας διαγωνισμός δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ παρελήφθη την περασμένη Πέμπτη, δηλαδή την ημέρα της παρουσίασής του στους εκπροσώπους των υποψήφιων.

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν απαντήσεις της Επιτροπής για θέματα που έχουν τεθεί από όλους τους υποψηφίους αναφορικά με την διασφάλιση του απόρρητου των συνομιλιών στο κτήριο και τα δωμάτια όπου θα φιλοξενούνται οι διεκδικητές τηλεοπτικής άδειας και οι συνεργάτες τους.

Λείπουν ακόμα απαντήσει για το αν θα γίνει η κλήρωση των δωματίων αυθημερόν ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο παγιδεύσεων, καθώς επίσης και για τις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας που συνιστούν καταφανή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Πηγή: skai.gr