Επιστολή πανεπιστημιακών κατά Galbraith

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Τέξας Gregory L.Fenves στέλνουν -όπως αναφέρει η Καθημερινή -23 πανεπιστημιακοί και ερευνητές ΑΕΙ της Ελλάδας και του Εξωτερικού -για τα όσα επινόησε και σχεδίαζε στην χώρα μας ο καθηγητής και στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, James Galbraith.

Αναφέρονται στις μαρτυρίες του Galbraith στο βιβλίο του «Καλώς όρισες στην μαρτυρική αρένα» όπου κάνει λόγο για ένα σχέδιο Β σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, το οποίο φέρεται να προέβλεπε κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλαγή νομίσματος και ανάθεση στον στρατό της δημόσιας τάξης.

Οι καθηγητές που επικρίνουν αυτούς τους σχεδιασμούς, αναφέρονται στον ρόλο του στρατού κατά την διάρκεια της δικτατορίας και θεωρούν ότι το σχέδιο που περιγράφει ο Galbraith είναι ένα οικονομικό και στρατιωτικό πραξικόπημα, το οποίο θα παραβίαζε το Σύνταγμα και την ελληνική νομοθεσία, θα υπονόμευε την δημοκρατία και την κοινωνική τάξη, καθώς θα έβγαζε την Ελλάδα από το ευρώ.

«Η ακαδημαϊκή ελευθερία έκφρασης πρέπει να συνάδει με αρμόζουσα ηθική συμπεριφορά και θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες. Ή αλλιώς, υπάρχουν και όρια κύριε Galbraith» κλείνουν την επιστολή τους οι πανεπιστημιακοί.

Πηγή: skai.gr - Η Καθημερινή