Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Χίο - Τεράστιες καταστροφές στα μαστιχόδεντρα

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη σημερινή δασική πυρκαγιά που μαίνεται στο νησί.

Η φωτιά βρίσκεται πλέον σε ύφεση, ενώ τα δυο καναντέρ σταμάτησαν να επιχειρούν. Παράλληλα, συνεχίζουν ακόμη τα 6 ελικόπτερα. Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται 36 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 11 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές, 21μια υδροφόρες και 2 χωματουργικά μηχανήματα, καθώς και 102 στρατιωτες.

Αυτη την ωρα στελνονται άλλα 21 οχηματα με 67 ανδρες απο τον Πειραιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου, η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, η φωτιά έφτασε κοντά στα σπίτια του χωριού Ελάτα και μάλιστα έκαψε περιμετρικά κάποιες αυλές. Κάποιοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό λόγω των καπνών χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου ζήτησε να κηρυχθούν οι περιοχές των Δημοτικών Διαμερισμάτων Λιθίου, Βέσσας, Ελάτας, Μεστών, Ολύμπων, Πυργίου της νήσου Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Πηγή: skai.gr