ΣτΕ: Απορρίφθηκε η προσφυγή 4 δικαστικών ενώσεων για τα πόθεν έσχες

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή τεσσάρων δικαστικών ενώσεων που ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές διατάξεις που επιβάλλουν να δηλώνονται στο πόθεν έσχες των υπόχρεων, πέρα των άλλων, θυρίδες, τιμαλφή, μετρητά και λοιπά.

Η απόρριψη της προσφυγής έγινε χωρίς το δικαστήριο να εισέλθει στην ουσία του θέματος, καθώς κρίθηκε ότι οι προσβαλλόμενες διατάξεις δεν αφορούν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Το γεγονός ότι οι δικαστές και εισαγγελείς δεν υπάγονται στις διατάξεις για δήλωση στο πόθεν έσχες, μετρητών, τιμαλφών και θυρίδων, όπως σημειώνεται στην απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, πέραν των άλλων διευκρινίστηκε και από το υπόμνημα που κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί ( Δημ. Παπαγγελόπουλος και Ευ. Τσακαλώτος.

Στα υπομνήματα αυτά ξεκαθαρίζεται 'οτι δεν αφορούν οι εν λόγω ρυθμίσεις τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις τους για πόθεν έσχες.

Οι δικαστικές ενώσεις ζητούσαν την ακύρωση ως αντισυνταγματικών των διατάξεων που προβλέπουν πως στις δηλώσεις του πόθεν έσχες οι υπόχρεοι, πέραν των άλλων, οφείλουν να δηλώνουν.

-Μετρητά εκτός τραπεζών που ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες, τιμαλφή, πολύτιμους λίθους και λοιπά με αξία πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ,

-Τα στοιχεία συγγενικών τους προσώπων, παιδιών, αδελφών, παππούδων και λοιπά.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου) με την απόφασή της, έκρινε ότι η υπουργική απόφαση που ζητούν την ακύρωσή της ως αντισυνταγματική και παράνομη, «δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς».

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει: 1) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, 2) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 3) Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και 4) Ένωση Διοικητικών Δικαστών.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου